сряда, 24 април, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниКоронавирусът все пак е с лабораторен произход?

Коронавирусът все пак е с лабораторен произход?

Три години след началото на пандемията въпросът дали коронавирусът има лабораторен или естествен произход остава без категоричен отговор.

Министерството на енергетиката на САЩ е преразгледало оценката си за произхода на вируса и приема, че е лабораторен инцидент. Това съобщи в неделя Wall Street Journal, позовавайки се на неназовани източници. Изданието цитира класифициран разузнавателен доклад, който наскоро беше представен на Белия дом и ключови членове на Конгреса. Спекулации по този въпрос има от самото начало на пандемията, но повечето са от недостоверни източници.

СЗО спря разследването за произхода на вируса – Китай не сътрудничи

Наскоро стана ясно, че СЗО спира търсенето на произхода на вируса. Причината е дипломатическото нежелание на Китай да сътрудничи, а не науката. Новината оповести сп. „Нейчър“ преди около две седмици.

Към момента европейските страни оценяват риска от заразяване с ковид като умерен и премахват ограниченията, въведени по време на пандемията – маски на закрито, сертификати за ваксинация и др. Експертите все пак препоръчват да носим маска, ако сме в среда с повишен риск от заразяване, като посещение в болница например. Предпазването е не само от коронавирус, но и от грип, както и от някои други сезонни вирусни инфекции.

Кой е автор на новия доклад?

Според публикацията на Wall Street Journal от 26 февруари 2023 г. Министерството на енергетиката на САЩ е променило оценката си за произхода на коронавируса и сега допуска възможен лабораторен провал. Класифицираният разузнавателен доклад наскоро е бил представен на Белия дом и ключови членове на Конгреса.

Министерството на енергетиката вече се съгласява с оценката на ФБР, че вирусът вероятно се е разпространил заради пропуски в китайска лаборатория. Министерството обаче предполага това само с „ниска“ степен на сигурност.

Съветниците по националната сигурност не отрекоха информацията

Съветникът по националната сигурност на президента на САЩ Джо Байдън, Джейк Съливан, каза в неделя, че не може нито да потвърди, нито да отрече доклада. „В момента няма категоричен отговор от тайните служби на този въпрос“, подчерта Съливан, имайки предвид произхода на вируса. „Някои части от разузнавателната общност от една страна стигнаха до заключения, други казаха, че просто нямат достатъчно информация, за да бъдат сигурни.“

Екпертите смятат, че данните са противоречиви

Някои американски власти остават на мнение, че вирусът вероятно е бил предаден по естествен път, други не са направили своите заключения. Становището на Министерството на енергетиката се основава на нови доказателства, според доклада. Остава обаче неясно какви са тези открития. Министерството не е било категорично в оценката си, подчертава и Wall Street Journal. Подобно на други отдели на САЩ, министерството разполага със собствена Служба за разузнаване и контраразузнаване, която е част от американската разузнавателна общност. Те също са ангажирани с проследяването на произхода на коронавируса.

Проверки през 2021 г. също приключиха без ясно становище

През 2021 г., след няколко месеца на проверка, нямаше съгласие между американските разузнавателни агенции за произхода на коронавируса. Не е ясно дали вирусът е дошъл от лаборатория или е прескочил от животно на хора, според публикуван тогава доклад, в който разузнавателните отдели на различни агенции публикуват своите оценки. Китай винаги е отричал обвиненията за възможен лабораторен инцидент.

Автор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -