Ваксината за малария се очаква до края на годината

PRINT

Очаква се първата в света ваксина срещу малария да получи много скоро разрешение за приложение, предаде Би Би си. Европейската агенция по лекарствата е дал положителна оценка на лекарството, след като е била анализирана неговата безопасност и ефикасност.
Ваксината се казва Mosquirix и е разработена от компанията „ГлаксоСмитКлайн“. Прогнозата е, че в края на тази година Световната здравна организация ще я включи в списъка на препоръчителните ваксини за деца. Проблемът е, че клиничните проучвания са дали противоречиви резултати именно в тази възрастова група. Ефективността на имунизацията зависи от получаването на бустерната доза, иначе с времето отслабва. Маларията е сериозен проблем, който убива около 584 000 души годишно в света. Причинява се от паразита Plasmodium falciparum, пренасян от комари. Повечето от тях са на възраст под 5 г. и живеят в Субсахарска Африка.

Mosquirix, известна също като ваксина RTS, S, е първата по рода си срещу паразитни инфекции при хората. Разработването на ваксината е продължила 30 г. Първите тестове са започнали в Африка през 1998 г. Цената на препарата все още не е известна, но компанията обещава да не се ръководи при определянето й от печалбата. По-рано бяха оповестени окончателните резултати от клиничните изпитвания, проведени в 7 африкански страни. Ваксината дава най-голям ефект в групата на децата от 5 до 17 месеца, които са получили три дози в рамките на един месец. На 20 месеца се полага бустерна доза. Клиничните изпитания показали, че за 4 г. в тази група броят на случаите на тежка малария намалял с една трета.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Китайски пелин лекува малария 
Висцералната лайшманиоза уврежда костния мозък, срива имунитета 
Стегнете аптечката преди почивка в чужбина 
Доц. Вучев: От четирите вида малария смъртоносна е тропическата

Проблемът е, че ефикасността на ваксината намалява с времето. Това подчертава необходимостта от последната стимулираща доза. От организационна гледна точка е проблем, че тя не може да предпази от тежка малария съвсем малки бебета. Лекарите в Африка се надявали, че ваксината срещу малария ще може да се прилага като част от имунизационния график на детството, започвайки на 6 седмична възраст и продължавайки на 10 и 14 седмици. Оказало се обаче, че имунизацията трябва да започне по-късно. Това означава допълнителни разходи за здравните системи. Още повече, че е важно да се получат всичките четири дози. Въпреки това водещи световни експерти дадоха висока оценка на препарата, който е първият в света срещу тежката инфекциозна болест. Той кара имунната система да реагира още при първата среща с паразита, който попада в кръвта след ухапването от комар.

Източник: ВВС

[Общо: 2    Средно: 4.5/5]
Ваксината за малария се очаква до края на годината беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *