петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниВаксината за малария се очаква до края на годината

Ваксината за малария се очаква до края на годината

Очаква се първата в света ваксина срещу малария да получи много скоро разрешение за приложение, предаде Би Би си. Европейската агенция по лекарствата е дал положителна оценка на лекарството, след като е била анализирана неговата безопасност и ефикасност. Ваксината се казва Mosquirix и е разработена от компанията „ГлаксоСмитКлайн“.

Прогнозата е, че в края на тази година Световната здравна организация ще я включи в списъка на препоръчителните ваксини за деца. Проблемът е, че клиничните проучвания са дали противоречиви резултати именно в тази възрастова група. Ефективността на имунизацията зависи от получаването на бустерната доза, иначе с времето отслабва. Маларията е сериозен проблем, който убива около 584 000 души годишно в света. Причинява се от паразита Plasmodium falciparum, пренасян от комари. Повечето от тях са на възраст под 5 г. и живеят в Субсахарска Африка.

Mosquirix, известна също като ваксина RTS, S,

е първата по рода си срещу паразитни инфекции при хората. Разработването на ваксината е продължила 30 г. Първите тестове са започнали в Африка през 1998 г. Цената на препарата все още не е известна, но компанията обещава да не се ръководи при определянето й от печалбата. По-рано бяха оповестени окончателните резултати от клиничните изпитвания, проведени в 7 африкански страни.

Ваксината дава най-голям ефект в групата на децата от 5 до 17 месеца, които са получили три дози в рамките на един месец. На 20 месеца се полага бустерна доза. Клиничните изпитания показали, че за 4 г. в тази група броят на случаите на тежка малария намалял с една трета.

Проблемът е, че

ефикасността на ваксината намалява с времето.

Това подчертава необходимостта от последната стимулираща доза. От организационна гледна точка е проблем, че тя не може да предпази от тежка малария съвсем малки бебета. Лекарите в Африка се надявали, че ваксината срещу малария ще може да се прилага като част от имунизационния график на детството, започвайки на 6 седмична възраст и продължавайки на 10 и 14 седмици.

Оказало се обаче, че имунизацията трябва да започне по-късно. Това означава допълнителни разходи за здравните системи. Още повече, че е важно да се получат всичките четири дози. Въпреки това водещи световни експерти дадоха висока оценка на препарата, който е първият в света срещу тежката инфекциозна болест. Той кара имунната система да реагира още при първата среща с паразита, който попада в кръвта след ухапването от комар.

Източник: ВВС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -