„Рош“ ще регистрира у нас ново лекарство за шизофрения

PRINT

Персонализираната медицина е бъдещето на лекарствата – това заяви на среща с журналисти Методия Чидиковски, генерален мениджър на „Рош България“ по повод 50-годишнината на компанията в областта на онкологията и 85 г. откакто тя е стъпила на българския пазар. Това схващане е част от дългосрочната стратегия на фармацевтичната компания.

„В „Рош“ измислят и диагностиката, и лечението. Така новите медикаменти ще могат да се дават само на хората с определена генна мутация, защото се знае, че те ще отговорят най-добре на терапията“, допълни Чидиковски.

Компанията е успяла да регистрира у нас всички молекули, за които е подала документи до момента. през 2013 г. се очаква в България да влязат две нови лекарства за рак на кожата, които вече са на пазара в САЩ. Ще бъде регистриран и нов медикамент за централната нервна система, който дава големи надежди за болните от шизофрения. Очакват се също повече продукти за онкологията и по-специално за рака на гърдата. От 1 януари 2013 г. ще се реимбурсират нови два продукта за ревматоиден артрит.

Фармацевтичните компании заедно с пациентските организации се борят за по-бърз и облекчен достъп до новите медикаменти на всички нуждаещи се, заявиха Чидиковски и Дан Замонеа, който отговаря за офисите на компанията в 10 страни от региона, сред които и Блъгария. По думите на Замонеа в Европа има доста различни политики на реимбурсация. В някои страни стремежът бил да се покриват на 100% скъпите лекарства при тежки заболявания, докато при хроничните процентът, който плащат обществените здравни каси, намалявал. Така много скъпи терапии били достъпни, но не всеки можел да си позволи по-евтините.

Достъпът до лекарства на онкоболните съществено се подобри през последните години и скоро не съм чул някоя болница да изпитва недостиг или липси, каза още Чидиковски. Той допълни, че фармацевтичният пазар у нас е добре регулиран. Рекордьорите по закъснели плащания към компаниите в региона са Румъния и Хърватия. Там фирмите чакали средно по 338 дни, за да получат парите си.

За 85-те г. „Рош България“ се утвърди като лидер на фармацевтичния пазар на лекарства, отпускани по лекарско предписание. За 2011 г. компанията е инвестирала 980 хил. лв. в проведени у нас клинични проучвания и програми.

СНИМКА: РОШ

[Общо: 1    Средно: 5/5]
„Рош“ ще регистрира у нас ново лекарство за шизофрения беше последно модифицирана от: ноември 11th, 2015 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *