петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниНов метод рециклира рядък метал за компютърната томография

Нов метод рециклира рядък метал за компютърната томография

Специалистите от Siemens са разработили иновативен технологичен процес на рециклиране, при който се получава изключително рядка и ценна суровина за производство в областта на компютърната томография. Става дума за суровината „гадолиний“. Това е изключително труден за намиране и добив метал, което го прави и изключително скъп.

Като гадолиниев оксид в силно пречистена форма, гадолиният е в основата на производството на т.нар. сцинтилационна керамика, която се използва за направата на сензори и детектори в компютърната томография. Детекторите са тези, които превръщат рентгеновите лъчи в светлина и затова, наред с рентгеновите тръби, те определят качеството на скенера.

Прахът първоначално се компресира при налягане до 30 тона, за да се образува керамика. Тази керамика впоследствие се нарязва и смила до получаването на тънки парчета за направата на сензорите. Този процес създава отпадъци под формата на стружки и каша. Siemens произвежда около 2 000 детектора всяка година във Форххайм, Германия, което води до над един тон от този вид отпадъци годишно. Kато се има предвид стойността на съдържащия се в тях материал, изхвърлянето им би било прахосване. Затова целият този отпадъчен материал се събира, разделя се на различни видове отпадъци и се обработва до получаването на скъпата суровина. Гадолиниевите съединения се използват също и в микровълновите технологии, плоските екрани и др.

С течение на времето тези систематични, непрекъснати процеси водят до постоянни и често поразителни подобрения и иновации. По този начин стандартизираното използване на гадолиниев оксид беше намалено с почти 70% в рамките на осем години чрез повишаване на производствената ефективност.

Компютърна томография в сектор Здравеопазване предлага и много други примери. Новият модел Somatom Definition Flash от 2009 г. използва от 45% до 85% по-малко енергия (в зависимост от типа на сканиране) в сравнение с предишния модел от 2006 г., а количеството олово, използвано в машината, е намалено със 70%.

СНИМКА: СИМЕНС

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -