GSK отбеляза 50 г. опит в лечението на белодробни заболявания

PRINT
Лиза Бонадона

Фармацевтична компания ГлаксоСмитКлайн отбеляза 50 г. работа с белодробни лекарствени продукти. Нейният принос за лечението на астмата и хроничната белодробна обструктивна болест (ХОББ) е солиден.

Ема ХопкинсЧестването на годишнината се организира с подкрепата на Нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс, посланик на Обединено кралство Великобритания и Северна Ирландия в Република България. „Посолството на Кралство Великобритания винаги е с повишен ангажимент към здравната система в България. Ние се интересуваме, отбелязваме и подпомагаме с подобни инициативи развитието на здравеопазването в България, отчитаме скока през последните години в подобряване на грижата за пациентите в страната. ГлаксоСмитКлайн подпомага пациентите да постигат повече, да се чувстват по-добре и да живеят по-дълго и ние имаме редица съвместни социално отговорни проекти и инициативи с тях в посока подобряване достъпа на уязвими групи до здравеопазване“, сподели Нейно Превъзходителство г-жа Ема Хопкинс.

„От изключителна важност е да бъде осигурен достъп на хората, живеещи с хронични респираторни заболявания, до иновативни терапии. Това е възможно само благодарение на доброто партньорство между пациентите, медицинските специалисти, институциите и индустрията. Партньорство, каквото виждам за първи път от всички страни, в които съм работила до момента. Изключително горда съм, че нашата компания вече 50 г. продължава да изпълнява една от най-важните си мисии – да помага на пациентите с астма и ХОББ да изживеят всеки свой дъх и благодаря на всеки един от присъстващите тук днес за подкрепата през годините“, заяви Лиза Бонадона, генерален мениджър на ГлаксоСмитКлайн България.

Д-р Даниела Дариткова, председател на Комисията по здравеопазването към 44-то Народно събрание благодари на екипа на компанията за доброто партньорство през годините в областта на социалната ангажираност. „Програмата за подкрепа на здравните медиатори е един от добрите примери за приемственост в българската политика, които подпомагат повишаването на здравната култура и работата на медицинските специалисти в ранимите и изолираните общности, наистина е нещо позитивно, нещо, което се надявам да продължи да се задълбочава във времето, да се разширява като ангажимент. Смятам, че всеки отговорен политик и занапред би следвало да подкрепя тази програма, защото това е начинът наистина да се подобри общото ниво на здравна култура в България, а оттам и показателите на общественото здраве“, каза д-р Дариткова.

В събитието участва и заместник-министърът на здравеопазването Жени Начева. „Ние винаги сме подкрепяли всички компании, които допринасят за това да има по-добър достъп до ефективни и качествени лекарствени продукти. ГлаксоСмитКлайн е компания, която демонстрира назад в годините професионализъм и диалогичност в работата с институциите, което не е без значение за постигане на добри резултати за качествено, подходящо и най-добро лечение за пациентите, за които всички ние сме загрижени“, заяви заместник-министър Начева.

„Днес в лечение на астма се наблюдава сериозен прогрес благодарение на иновациите и постиженията в медицината. Наред с инхалаторните подходи, при които фокусът е върху това да се помогне на пациентите да постигнат добър контрол върху симптомите, вече се разработват следващото поколение лечение – нови биологични средства и лекарства, които са насочени към основните причини за заболяването. Удоволствието да видиш пациент с тежка астма да върне обратно живота си е истинското удовлетворение от това да разработваш иновации. И ние няма да спрем – компанията е ориентирана към разработването на няколко иновативни продукта, които са отвъд астма и ХОББ – RSV ваксина, недребноклетъчен белодробен карцином, защото нашият ангажимент към разработка на нови решения за незадоволени медицински нужди е постоянен – в името на всеки пациент по света“, отбеляза Андре Вивиан да Силва, SEE Cluster GSK.

Доц. Мария Стаевска, член на Българското дружество по алергология, обясни, че астмата и алергиите като цяло са сериозен социален проблем. Очаква се до 2050 г. 50% от населението на света да развие някакъв вид алергия. Именно затова, доц. Стаевска благодари на ГлаксоСмитКлайн за активната социална и екологична ангажираност. Като добра практика за партньорство с компанията тя посочи проекта „Приказки без край“, в рамките на който са осигурени детски книжки за библиотека в Клиниката по алергология към Александровска болница за най-малките пациенти.

„През последните години чрез различни съвместни проекти с ГлаксоСмитКлайн България успяхме да повишим социалната значимост на хроничните респираторни заболявания“, отбеляза доц. д-р Владимир Ходжев, дм, председател на Българското дружество по белодробни болести. Той изтъкна, че благодарение на подкрепата от страна на индустрията и институциите, българските пациенти с ХОББ вече имат достъп до иновативна терапия, като най-ключовите лекарствени продукти са напълно безплатни за тях.

В подкрепа на пациентите с респираторни заболявания през годините ГлаксоСмитКлайн България е инициирала редица инициативи. Така например като част от проектите „Респираторно здраве“ се събират епидемиологични данни за заболяемостта от ХОББ в България и се извършва скрининг на пациентите и проследяване на тяхната терапия. Организирани са и независими медицински обучения с цел повишаване квалификацията на лекарите и медицинските сестри по различни теми от мултидисциплинарен характер.

„Когато кажем Глаксо, аз като лекар винаги го приемам като синоним на продукти, на които може да се вярва и които ни гарантират, че нашите пациенти ще бъдат излекувани. И като председател на Българския лекарския съюз, за мен Глаксо е символ на дългогодишен партньор, който е заставал зад множество инициативи, които са насочени не само към продължаващото медицинско обучение, към подпомагане на младите лекари в България, но и към инициативи, които са от значение за цялото общество, каквато например е програмата за ваксинопрофилактика“, добави председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров.

Проф. Ивайло Търнев, председател на Българското дружество по невромускулни заболявания и на фондация „Здравни проблеми на малцинствата“ отчете ролята на компанията в изграждането на партньорството между институциите и неправителствения сектор при сформирането и развитието на мрежата на здравните медиатори. „ГлаксоСмитКлайн наистина е един безпрецедентен случай в България – фармацевтична компания, която е социално ориентирана и която подкрепя най-уязвимите общности – ромската общност и която наистина даде невероятни възможности да се работи вътре в общността, да се подготвят хора от общността, да се развие една програма, която беше много рискова, а вече е устойчива държавна политика.“

Д-р Станимир Хасърджиев, председател на Националната пациентска организация, се спря на иновациите в медицината като отбеляза, че благодарение на новите терапии до скоро обричащи заболявания вече са се превърнали в хронични или напълно лечими. По думите му това поставя много нови предизвикателства, с които институции, политици, лекари, пациенти и бизнес трябва да се справят – необходимостта от по-висок ресурс заради увеличаващото се застаряващо население, което ще доведе до по-голям брой хронично болни.

Източник: PR Play

[Общо: 0    Средно: 0/5]
GSK отбеляза 50 г. опит в лечението на белодробни заболявания беше последно модифицирана от: септември 28th, 2019 Iliana Angelova

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *