сряда, 27 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниЕтичен кодекс забранява лекари да бъдат канени на конференция в курорт

Етичен кодекс забранява лекари да бъдат канени на конференция в курорт

Съюзът на българските медицински специалисти подписа етичния кодекс на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители (производители и вносители на оргинални лекарства) в България, който съществува от 2006 г. Така и медиците се задължиха да го спазват. Етичният кодекс е задължителен само за членовете на тази асоциация, които са 24. Сред тях обаче са най-богатите компании, които най-често спонсорират медици за научни конференции.

Подобни хоруми винаги са били с ясно поставена научна цел, обясни председателят на асоциацията Деян Денев. Не е разрешено конференциите да се провеждат в курорти. Денев даде за пример как миналата година за една конференция в Дубровник няколко асоциации в Европа забранили на своите членове да спонсорират участието на медицински специалисти там, тъй като градът е туристическа дестинация.

Когато даден източник на знания е български или когато информацията се дава от българската структура на компанията, конференцията трябва се организира в България. Това правило се спазва у нас. Но ако събитието е международно събитие и там се събират лектори от различни страни, тогава може да се подпомогне участието на наши лекари. Аргументът е, че там той ще получи знания, които са новост за България.

Подпомагането покрива само разходите за транспорт, хотел и храна, но нищо извън това. Ако някой лекар желае да пътува с половинката си, сам трябва да финансира пътуването на партньора. Всеки ден от програмата трябва да съдържа най-малко шест часа научна програма. Пристигането преди събитието не трябва да е твърде рано, както и заминаването не бива да е няколко дни след края му. Етичният кодекс предвижда още лекарите да не търсят облаги или подаръци от индустрията. Фармацевтичните компании пък се задължават да осигури подходящо обучение и квалификация за медиците и да не рекламират лекарствени продукти, преди да бъдат разрешени за употреба.

„Индустрията върви към много строга регулация, което не се харесва на всички. Това е пътят, защото взаимодействието между лекари и фармацевтичната индустрия се гледа под лупа. И всяко нещо, което може да изглежда нормално в други сфери, дори и една вечеря, в крайна сметка може да изглежда и да прозвучи зле“, коментира още Денев. Всяка година етичната комисия към асоциацията получава средно по пет сигнала за нарушения. Всички обаче са се отнасяли до съдържанието на информационните материали. Установят ли се нарушения, първо се информира централата на компанията. Това действие обикновено водело до много сериозни последствия за местния екип. BZ

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -