„Бьорингер“ регистрира ново лекарство за рак на белия дроб

PRINT

Нов медикамент – Vargatef (nintedanib) е одобрен от ЕС за лечение на пациенти с рак на белия дроб с напреднал аденокарцином след лечение с химиотерапия от първа линия. Разрешението за употребата е валидно в 28 държави в Европейския съюз, включително и в България, съобщиха от компанията „Бьорингер Ингелхайм“ (Boehringer Ingelheim).

Лекарството е приложимо при възрастни пациенти с локално напреднал, метастазирал или локално рецидивиращ недребноклетъчен рак на белия дроб (NSCLC) от хистологичен тип аденокарцином, след първа линия на химиотерапия. Аденокарциномът е най-често срещаният вид рак на белия дроб и по-голямата част от пациентите са диагностицирани, когато заболяването е в много напреднал стадий. При повечето пациенти заболяването прогресира по време или след лечение с химиотерапия от първа линия и затова има значителна неудовлетворена нужда от нова и ефективна втора линия на терапия.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Проф. Манеголд: Ракът на белия дроб се развива много бързо! 
Скрининг за рака на белия дроб открива 30% фалшиви тумори 
Таргетна терапия превръща рака на белия дроб в хронична болест 
Пресният чесън се оказа оръжие срещу рака на белия дроб 

„Одобрението на нинтеданиб може да осигури така необходимата нова възможност за лечение на възрастни пациенти с белодробен рак – напреднал аденокарцином за терапия от втора линия“, коментира доц. д-р Мартин Рек, ръководител Отделение по торакална онкология, Белодробна клиника Гросхансдорф, Германия и главен изследовател в клиничното проучване LUME-Lung 1. „Данните от клиничното проучване показват, че приема на nintedanib в комбинация с docetaxel удължава преживяемостта на пациентите без допълнителен компромис към качеството им на живот, в сравнение при прием само на docetaxel“, казва още д-р Рек.

Nintedanib, добавен към docetaxel, демонстрира над една година (12.6 месеца) средна обща преживяемост при пациенти с напреднал стадий на рак на белия дроб с аденокарцином след първа линия химиотерапия (спрямо 10,3 месеца при пациенти, лекувана само с docetaxel ). Одобрението на nintedanib в ЕС се основава на положителните резултати от клиничното изследване LUME-Lung 1, което обхваща над 1300 пациенти в 27 държави.

[Общо: 4    Средно: 3.5/5]
„Бьорингер“ регистрира ново лекарство за рак на белия дроб беше последно модифицирана от: август 14th, 2018 root

Още

Share on Facebook0Tweet about this on TwitterShare on LinkedIn0Email this to someonePrint this page
loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *