петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюСкрининг за рака на белия дроб открива 30% фалшиви тумори

Скрининг за рака на белия дроб открива 30% фалшиви тумори

Отскоро в САЩ препоръчват компютърната томография за ранна диагностика на рака на белия дроб, специалистите в Европа обаче са против. По принцип пациенти с рак на белия дроб имат добри шансове за висока преживяемост, ако болестта им бъде открита навреме. Понякога дори успяват да отстранят напълно тумора. За съжаление досега няма надеждни методи за сигурна и ранна диагностика. Учените от цял свят сега умуват дали компютърната томография с ниско дозирани рентгенови лъчи е подходяща за целта. В САЩ от 2013 г. има насоки за изследване на високорискови пациенти веднъж годишно. Това са хора, които от 30 г. пушат по една кутия цигари дневно. Експерти от Европа обаче критикуват тази препоръка. Проф. Николаус Бекер от Германския център за изследване на рака обяснява защо.

– Г-н Бекер, според голямо проучване в САЩ компютърната томография намалява риска от смърт заради рак на белия дроб сцели 20%. Това не е ли добър аргумент в полза на изследването?

– Времето за наблюдение върху ефекта от компютърната томография е било твърде кратко, за да се направят заключения за ефекта върху смъртността. Същинският ефект може да е доста по-скромен. Методът често открива уж обезпокоителни неща, които после се оказват безобидни.

– При каква част от пациентите се открива находка при първо изследване?

– При 25-30% от всички изследвани. Само 1% от тях обаче има наистина рак на белия дроб. Високата квота на фалшивите тревоги е абсолютно неприемлива.

– Как тогава лекарите установяват, че става дума наистина за тумор?

– При установяване на находка изследването трябва да бъде повторено след 3 до 6 месеца. Гледа се дали има нарастване. В момента това е единствената възможно да се получат изобщо някакви сведения дали става дума за злокачествено образувания. За пациента обаче това означава да живее месеци наред със страха, че е болен от рак.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Кръвен тест открива 14 видове рак 
Рискът от белодробен рак и сърдечни болести е по-висок в райони с мръсен въздух
Прицелна терапия удължава три пъти живота на болни от рак на белия дроб
Ракът на белия дроб настъпва без симптоми 

– А защо не се прави биопсия веднага както при рака на гърдата?

– При скрининга с мамография имаме доста различна ситуация. Гърдата не е във вътрешността на тялото. Не е трудно да се вземе проба тъкан. Достъпът до белия дроб е доста по-труден. Може да се получат увреждания или инфекции. Затова лекарите избягват да назначават биопсия само защото са видели бяло петно при томографията. Да не забравяме, че облъчваме пациента допълнително. Затова в нашето европейско проучване проверяваме точно това – през какви периоди е уместно да се прави компютърна томография. Засега това не е категорично ясно.

Американското проучване сравнява компютърната томография с обикновено рентгеново изследване. В европейското проучване лицата от контролната група не се подлагат на изследване. Защо е така? Защото искаме да обхванем процента на погрешните диагнози. Постепенно се осъзнава, че изследванията за ранна диагностика хващат и тумори, които никога не стигат до клинична проява, никога не създават здравословни проблеми и поради тази причина не би трябвало да ни интересуват. 

Например при рака на простата свръх-диагностиката е особено често срещана. Тя обаче се среща също при рака на гърдата и други тумори.

– А при този 1% пациенти с истински рак на гърдата има ли и свръх-диагностицирани?

– Да, обаче не знае колко са те. Изясняването на този въпрос е важна цел на нашите европейски проучвания. От изхода им зависи дали европейските научни дружества ще препоръчат изследването. Очакваме конкретни резултати още през 2015 г.

Има ли група лица, за които скринингово изследване с компютърна томография е целесъобразно?
Резултатите от проучванията още не са ясни, за да дадем зелена светлина. Така в Европа противоречим на американците, които вече изказаха такава препоръка. Такива изследвания са оправдани само в рамките на научни проекти. Ние настоятелно съветваме медицинските специалисти да се въздържат от масовото им прилагане като скринингово изследване.

– Какво препоръчвате тогава на дългогодишните пушачи?

– Най-важното е да оставят цигарите. Съветваме това и участниците в нашите проучвания.

Източник: Apotheken Umschau

Свързани публикации

1 коментар

  1. В България няма утвърдени стандарти за модерна диагностика и лечение на рак на белия дроб, което обрича пациентите на лутане и множи броя на болните, търсещи помощ в чужбина. Тази равносметка направиха онколози в навечерието на Световния месец за борба с рака на белия дроб ноември. Коварното заболяване често протича без ранни симптоми.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -