петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеКак се лекува генитален херпес?

Как се лекува генитален херпес?

Гениталният херпес се причинява от специален тип вирус (херпес симплекс вирус 2). При първото заразяване вирусът прониква чрез лигавицата или кожата, размножава се и се транспортира в нервната система, където остава през целия живот. При различни стимули – повишена температура, предменструален синдром, стрес, топлина, студ, имуносупресия и др., вирусът се активира и херпесът се появява наново върху кожата или лигавиците.

При леките форми лечението е с антивирусен крем

За щастие, съвременната медицина разполага с много добри лекарства срещу генитален херпес. Лекарствата водят до много по-бързо и по-леко протичане на херпеса и помагат да се удължи времето между отделните прояви на херпес. При леко изразени симптоми може да се приложи само локална терапия, която включва нанасяне на антивирусен крем 5 пъти дневно в засегнатата област. Към вътрешно лечение се прибягва, ако херпесът по гениталиите се появява често и протича тежко. При първа инфекция с херпес по гениталиите обикновено се назначава кратък курс с антихерпес-ни медикаменти за 7 до 10 дни.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Изтощен имунитет докара бум на херпеси в края на зимата
Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса
Заради варицелата чакат бум и на херпес зостер

При често появяване на херпес и тежко протичане съвременната медицина препоръчва две схеми за лечение. При първата медикаментите се приемат само ако се появи херпес. Лечението трябва да започне съвсем в началото, когато се вижда само зачервяване и се усеща парене на мястото, където се появява херпесът. В този случай таблетките се приемат за 3 до 5 дни и херпесът преминава леко и много бързо. Ако се започне по-късно от третия ден, терапията няма ефект, защото размножаването на вируса вече е започнало. Втората схема се назначава при често появяване на херпес по гениталиите – повече от 6 пъти годишно. В тези случаи лекарството се взема всеки ден в продължение на една година. При голяма част от пациентите на това лечение херпесът спира да излиза или се появява много по-рядко. Една година е дълъг период от време и трябва да се внимава за странични ефекти. При антихерпесните лекарства те са малко, но все пак лечението трябва да бъде предписано и контролирано от лекар.

Изследователите непрекъснато търсят нови методи за лечение на херпесната инфекция. Много надежди се възлагат на антихерпесни ваксини, но засега резултатите са противоречиви. Бъдещето ще покаже ефективността на този вид лечение. Добре известен факт е, че американски учени работят усилено за появата на нова антихерпесна ваксина. Целта е тази ваксина не само да предпазва от заразяване, но и да лекува вече наличен херпес. Разработват се и различни билкови екстракти (прополис, ехинацея), хранителни добавки, микробициди, но все още този вид терапия не е получил официално одобрение от лекарствените агенции. Важно е да се знае, че независимо от вземането на лекарства херпесът може да се предаде на половия партньор. Затова, ако в момента имате херпес по гениталиите, употребата на презерватив е задължителна.

Доц. Жана Казанджиева, Александровска болница

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -