четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИзследванияКитайски пелин лекува малария

Китайски пелин лекува малария

Извлек от едногодишен китайски пелин лекува малария. Това каза паразитологът от инфекциозна клиника в Университетска болница „Св. Георги“ доц. Димитър Вучев. Той припомни, че за лечението на паразитни заболявания дълго време в медицината се търсят нови лечебно-активни химически съединения сред природни продукти, отделяни от растения, известни от миналото в народната медицина.

Екстрактът от пелин е с лечебни свойства

Много показателен пример за разработка на противомалариен препарат е екстракцията на продукта артемизинин от растението „едногодишен пелин“. Лечебните свойства на запарка при трескави заболявания са били отдавна известни на народите от Средна Азия и Китай.
През 1970 -1980 г. е започнало извличането и изследването на активната съставка на едногодишния пелин. Кинг Хао Су е китайското наименование на продукта – противомаларийно съединение, екстрахирано от „едногодишен пелин“ през 1972 г. в Китай – Институт Материя медика.

След това е подготвено и тествано в цял Китай като инжекционна и таблетна форма. Лечението се понася добре, без странични ефекти, препаратът се резорбира бързо. Максимална концентрация се постига след един час, а времето за полураздап е 4 часа. Високо ефективен е срещу всички 4 вида малария при хората – при малария терциана, при тропическа малария и смъртоносната й мозъчна форма, както и резистентна към други препарати малария.

Кои са най-ефективните лекарства при малария

Артемизининовите препарати са най-бързо действащите противомаларийни лекарствени средства от известните препарати и се използват за лечение на тежка и усложнена малария. Препоръчва се само при тропическия вид, за да не се изработи резистентност на маларийните паразити срещу производните на артемизинина.

Трябва да се знае, че тя се е разпространила широко по света и се повишава през последните 25-30 г., което води до драматично спадане ефикасността на повечето достъпни антималарийни препарати.

Борбата срещу маларията – блатна или тропическа треска, се води със съвременни лекарствени препарати, чиято цел е да ограничат заболеваемостта, а в редица случаи и да спасят живота на тежко болни.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -