Реклама
Начало Новини Комбинация от някои лекарства може да провокира кръвоизлизи

Комбинация от някои лекарства може да провокира кръвоизлизи

0
лекарства хапчета медикаменти
Реклама

Комбинацията от някои видове лекарства може да създаде сериозни здравословни проблеми. Много често пациенти, които вземат антидепресанти, приемат също така и обезболяващи. Според изследването на корейски експерти обаче това може да увеличи риска от вътречерепен кръвоизлив.

Освен това рискът нараства много скоро след началото на лечението, става ясно от публикуваното в „Бритиш медикъл джърнъл“ проучване. Изследователите сравнили риска от кръвоизлив при пациенти, поставени на лечение на антидепресанти. Някои от тях получавали и нестероидни противовъзпалителни средства (ибупрофен, парацетамол, диклофенак и др.), а други не. Оказало се, че комбинацията от двата вида лекарства води до непредвидени ситуации. Анализът на болничните регистри показал, че пациентите идвали именно по тази причина в болницата с кървене.

Станало ясно още, че това се случва в първите 30 дни след назначаването на новите болкоуспокояващи. Типът на антидепресантите и възрастта на пациента не се отразявали на повишения риск. По-често кръвоизливът настъпвал при мъжете, които пиели едновременно антидепресанти и нестероидни противовъзпалителни средства.

Реклама

Източници: Zeenews

British Medical Journal

Реклама

Exit mobile version