Реклама
Начало Новини Кафето удължава живота при бъбречна недостатъчност

Кафето удължава живота при бъбречна недостатъчност

0
бъбречна недостатъчност болни бъбреци
Реклама

Хората с хронична бъбречна недостатъчност често умират преждевременно. Ето един прост съвет на специалистите към тези пациенти: Пийте кафе!

Бъбреците са органът, отговорен за изхвърлянето на токсичните вещества от организма, за балансирането на течностите. Влияят обаче и на централни процеси като управлението на кръвното налягане. Затова при бъбречна недостатъчност извършването на хемодиализа е животоспасяващо.

Португалски учени от болницата Centro Hospitaler Lisboa Norte в Лисабон сега оповестиха своите изводи, според които редовната консумация на кафе има положително влияние върху хода на бъбречното заболяване.  

Реклама

Кафето действа като антиоксидант

Това припомня д-р Биготе Виейра от Португалия. Има проучвания, които доказват, че колкото повече кафе пие един народ, толкова по-голяма е средната продължителност на живота.  

Учените проучили данните на 2328 пациенти с бъбречна слабост и ги сравнили с консумацията на кафе. Установихме пряка връзка между смъртността в тази група и пиенето на ароматната напитка, казва д-р Виейра. Колкото повече кафе пиел един такъв пациент, толкова по-дълго живеел. Болните били проследени в продължение на 53 месеца. За това време 752 от тях починали.    

Вижте още: 8 мита за кафето и истината за тях

Една трета до една чаша кафе средно на ден повишавали шансът за оцеляване с 12%, при 1-2 чаши дневно той ставал дори 22%. Една чаша кафе съдържа 230 мл от напитката с общо 95 мг кофеин. Ефектът от напитката се наблюдавал независимо от възраст, пол, раса, доходи и образование. Не се влияел и от здравни показатели като лабораторните стойности за бъбречната функция – албумин и креатинин, високо кръвно, наднормено тегло и пушене. Нямало значение каква храна точно приемат пациентите, нито пък дали употребявали алкохол.      

Препоръката ни към пациентите с бъбречна недостатъчност е категорична – пийте повече кафе, заявява д-р Виейра. Все пак тя пояснява, че макар и с над 2000 участници, проучването им не е представително и е необходима още много работа, за да си види в каква степен точно кафето е повлияло за продължителността на живота.

Под бъбречна недостатъчност в медицината се разбира, когато капацитетът на бъбреците е паднал под 60%. Тъй като в ранните си стадии болестта не дава симптоми, тя се открива едва при един от 4-ма болни. С възрастта бъбречната недостатъчност зачестява. В групата на 70-79-годишните тя се среща при един от 8 души. При по-младите под 50 г. е почти непозната.

Реклама

Exit mobile version