Реклама
Начало Новини Изтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

Изтеглят прахчетата фервекс заради бактерия

0
Реклама

Всички видове от популярните прахчета за грип фервекс се изтеглят от пазара заради сигнал за открита бактерия, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Информацията за замърсяването е подадена от Френската агенция за сигурност на лекарствата и здравните продукти чрез Международната система за бързо уведомяване (Rapid Alert), както и от фирмата-производител.

Съобщава се, че при рутинни тестове на определени партиди преди пускането им на пазара е констатирано наличие на микроорганизма Ентерококус фециум (Enterococcus faecium). Изрично се уточнява, че въпросните партиди не са влизали в продажба в мрежата.

Изпълнителната агенция по лекарствата незабавно издала заповеди за блокиране на наличностите от „Фервекс“ в България. В рамките на 24 часа притежателят на разрешението за употреба е блокирал всички количества от търговците на едро, аптеките и дрогериите.

Реклама

Според направените до момента изследвания фирмата-производител не е открила замърсяване във вече освободени за продаване и пуснати на европейските пазари партиди от лекарствения продукт. Въпреки това фирмата-производител е съобщила, че блокира и изтегля всички количества от произведените лекарства до изясняване на причините за замърсяването като превантивна мярка за защита на общественото здраве.

До момента нито в агенцията по лекарствата, нито във фирмата производител не са получени съобщения за нежелани реакции, свързани с употребата на продукта на територията на страната. От МЗ препоръчват все пак засега да се използват алтернативни препарати.

Микроорганизмът Ентерококус фециум (Enterococcus faecium) е нормален микроорганизъм в чревния тракт на човека, но изолирането му от околна среда говори за органично замърсяване. Наличието му обаче е недопустимо в лекарства и храни.

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version