четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноКак да окажем първа помощ на дете при травма

Как да окажем първа помощ на дете при травма

В детската травматология на „Пирогов“ имат поне 2 случая седмично на деца със счупвания, които търсят лекарска помощ едва след 3-4 дни. Причината е, че тези травми остават скрити под леки повърхностни рани и родителите невинаги разбират, че има и фрактура, обясни д-р Атанас Кацаров от спешния институт. Малките рани обикновено се неглижирали, родителите смятали, че ще мине.

Травмата при децата може да не личи отвън

Счупванията невинаги личат особено при малките деца до 10 г., подчертава д-р Кацаров. Дори ако се касае само за рана, може да се получат усложнения и лечението да продължи по-дълго, подчерта травматологът. Всяко нараняване задължително трябва да се провери за кървене, съветва още той.

Зачестяват и травмите при каране на велосипед, а пикът е през месеците май и септември, допълни специалистът. Най-рискови са нараняванията в областта на шията и главата. Ако детето е ударило главата си и е загубило съзнание, веднага се търси лекарска помощ. Не бива обаче да се подценяват и състоянията, когато то изглежда унесено. Степента на увреждане може да се прецени донякъде като зададем въпрос как се казва или кога е родено.

Как да обездвижим при съмнение за счупено

Д-р Кацаров дава съвети и как да обездвижим различните травми с подръчни материали, ако се намираме в някой курорт или на село например. При съмнение за нараняване в областта на главата и шията е най-добре да се сложи яка.

Най-често няма такава, затова другият вариант е детето да се сложи да легне на широка дъска и се привързва с лента през челото. Това е много важно, защото фрактурите в шията не се виждат и не личат по нищо, подчерта д-р Кацаров.

При транспортирането без обездвижване обаче може да се получи разместване и да се стигне дори до прекъсване на гръбначен мозък. Това е доста опасно, защото причинява парализа, изтъкна специалистът. Виждал съм да пренасят ранени деца и върху врата, това е добро решение по думите му.

Като подръчни материали за шина на крайника може да се използват пръчка, дъска, картон, по-твърда лента и дори винкел. Най-важното е родителите или придружителите да не губят време и веднага да закарат детето в най-близкото лечебно заведение, обобщи д-р Кацаров.

Свързани теми: Децата не са мързеливи, просто… пестят енергия за растежа

Пренебрегваните деца с по-голям риск за инсулт като възрастни

„Пирогов“ организира кампания за детско здраве с безплатни прегледи

Амнезията при мозъчно сътресение отминава сама

СНИМКА: ДАК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -