Реклама
Начало Новини Изненада: Глюкозамин пази от инсулт и коронарна болест

Изненада: Глюкозамин пази от инсулт и коронарна болест

0
Реклама

Глюкозамин е популярна добавка, която се препоръчва за здрави стави. Докато медиците спорят колко и какви точно са ползите от нея за костите, ново проучване установи, че тя оказва положителен ефект върху сърдечно-съдовата система. 

проучване лекари Учените  от Университета Тулейн в Ню Орлеанс, САЩ, осъществили мащабно проучване с близо половин милион медицински досиета. Така стигнали до извода, че хората, които приемат тази популярна добавка, имат значително по-малък риск от развитие на коронарна болест на сърцето, инсулт и други сърдечно-съдови заболявания. Експертите използвали данни от UK Biobank, за да проучат допълнителните лечебни свойства на веществото.

В много страни по света, включително Великобритания, САЩ и Австралия, глюкозаминът се продава без рецепта като хранителна добавка. За разлика от лекарствата, в хранителните добавки се влагат вещества, за които се знае, че няма да навредят. От друга страна за тях обаче липсват научно обосновани данни, че имат лечебен ефект и може да се използват и като форма на терапия.

Реклама

За добавките е забранено да се твърди, че имат лечебен ефект. Въпреки това рекламите заобикалят това ограничение и успяват да внушават, че веществото е подходящо за лечение на възпалителни състояния на ставите, включително остеоартрит.

Аргинин и метионин срещу артроза и остеопороза

Какво представлява глюкозамин

Глюкозаминът е амино захар, която се среща естествено в организма на животните и в някои гъбички, като представлява част от биохимични структури – например хитин.

Това го прави градивен елемент на други полизахаридни съединения, които участват в изграждането на тъкани като хрущяла. Смята се, че приемането на това съединение спомага за възстановяването на износения ставен хрущял. Въпреки че логически това изглежда приемливо, на практика няма достатъчно данни, че нещата се случват точно така.

Наистина, в някои изследвания се показват значително подобрение по отношение на дегенерацията на ставите и възпаление, особено ако глюкозамин се комбинира с друга добавка, наречена хондроитин сулфат. Има и проучване, в което се твърди че тази аминозахар удължава живота. 

Учените обаче изказват съмнения за качеството на методологиите, по които се провеждат проучванията, особено ако те са подкрепени от компании с потенциален търговски интерес.

Затова сега новото проучване, което направи връзка с намаления риск от сърдечно-съдови заболявания, среща сериозен отклик. Авторите му заявяват, че нямат конфликт на интереси.

В рамките на проучването са включени данните на 466 000 души, които нямали данни за сърдечно-съдово заболяване. Отчетено е кои от тях приемат редовно глюкозамин. През следващите 7 години участниците били проследявани за признаци на сърдечно заболяване и инсулт.

Лекуват исхемичната болест с бета блокери и инвазивни методи

Редовната употреба сваля риска от коронарна болест с 18%

Така учените установили, че всеки пети участник, който е бил редовен потребител на глюкозамин, е по-малко вероятно да страда от някакъв вид сърдечно-съдово заболяване. Взети са предвид фактори като тютюнопушене, индекс на телесна маса, диета и възраст.

Така установили, че един от 5 души, които редовно приемат глюкозамин, има по-малка вероятност да страда от някакво сърдечно-съдово заболяване. Като анализирали в дълбочина, те извадили още данни. Като цяло приемането на глюкозамин намалява с 9% вероятността от инсулт и с 18% вероятността да се развие коронарна болест на сърцето. Рискът от смърт заради сърдечно-съдови заболявания е по-малък с цели 22%.

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

За пушачите също били отчетени съществени ползи. При тях редовното приемане на глюкозамин намалява риска от сърдечно-съдови заболявания с повече от една трета!

Засега изследванията не разкриват как точно се получава този допълнителен ефект на глюкозамина върху нашето здраве. Учените предполагат, че повишаването на нивата му в кръвта вероятно понижават стойностите на С-реактивен протеин – маркер, свързан с възпаление.

Разбира се, необходими са допълнителни изследвания, които да помогнат за натрупването на солидна база научни данни. Въпреки това проучването се приема с голям интерес, тъй като сърдечно-съдовите заболявания са една от основните причини за инвалидизация и смърт в Европа и по света.

Източник: BMJ

Реклама

Exit mobile version