Реклама
Начало Новини Измислиха как да преглеждат сърцето по пулса на палеца

Измислиха как да преглеждат сърцето по пулса на палеца

0
високо кръвно хипертония
Реклама

Само по пулса на палеца на ръката може да покаже дали човек страда от болест на сърцето, съобщава Medical News Today. Необходимата за целта диагностична методика е била разработена от Гари Пиърс от Университета на Айова. Според него по този начин може да се оцени еластичността на стената на аортата (рисков фактор за сърдечно-съдови заболявания).
Аортата е най-големият съд в тялото.

Ако тя е станала нееластична поради заседналия начин на живот и възрастови промени , сърцето трябва да работи по-активно, за да се поддържа притокът на кръв. Развива се високо кръвно налягане и може да се стигне до инсулт, инфаркт. Обикновено еластичността се определя от пулса на сънната или бедрената артерия. По-лесно е обаче да го направите с пръст, особено когато става въпрос за пациенти с наднормено тегло, при които е трудно да се намери пулсът. Това е причина диагностиката да не е съвсем точна. Тогава на помощ идва другият вариант – измерване на пулса от брахиалната артерия.

Новият метод предвижда измерване на скоростта на разпространение на пулсовата вълна в аортата с помощта на сензор. Получените данни се допълват с информация за индекса на телесната маса на пациента и възрастта му. Всичко това дава информация за състоянието на аортата. Така методът на Гари Пиърс се оказва едно неинвазивно изследване на сърдечно-съдовата система.

Реклама

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version