Реклама
Начало Новини Излишъкът на цинк е риск за камъни в бъбреците

Излишъкът на цинк е риск за камъни в бъбреците

0
Реклама

Цинкът е един от основните микроелементи, важен за имунната система. Когато не ни достига, боледуваме по-често. Оказва се обаче, че излишъкът му също не е безобиден. Американско проучване в Университета на Калифорния разкри, че има връзка между повечето цинк в организма и образуването на камъни в бъбреците.

Този микроелемент се съдържа най-много в стридите, червеното и птичето месо, както и в морските дарове. Новото проучване доразвива стари, които стигат до подозрението, че цинкът играе важна роля в процесите, които водят до камъни в бъбреците. Научната статия е публикувана в списание PLOS ONE.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Вода с лимонов сок пази от камъни в бъбреците
Камък в бъбреците до 8 мм може да бъде изхвърлен спонтанно 
Бъбреците се променят при бременност, но не е болест 
Проста формула разкрива риска за бъбреците 

Рискът от камъни в бъбреците по принцип се увеличава при хората, които пият твърде много или твърде малко вода (оптималното количество е 30 мл на 1 кг тегло – т.е. при 60 кг = 1,8 л дневно), които твърде интензивно или прекалено рядко се занимават със спорт, имат наднормено тегло, подложили са се на операция за намаляване на теглото, ядат прекалено много солено и сладко. Други рискови фактори са инфекциите и генетичното предразположение.

Реклама

Експертите изследвали взаимодействието на оксалатите, цинка, калция и други минерали, които образуват камъни в бъбреците. Учените са забелязали, че употребата на цинк се отразява върху нивото на оксалатите в урината. Оксалатните камъни в бъбреците са най-често срещаните. Ако нивото на цинка в кръвта падало, падала и концентрацията на оксалати в урината.

Източник: PLOS ONE

Реклама

Exit mobile version