Реклама
Начало Новини Слагат изкуствена става с нов тип щадяща операция почти без болка

Слагат изкуствена става с нов тип щадяща операция почти без болка

0
проф. Пламен Кинов
Реклама

Артрозата е болест на третата възраст, рядко се стига до сериозни оплаквания преди 65-70 г. Това заяви при гостуването си в София проф. Хайнц Рьотингер, ортопед от Катедрата по ендопротезиране в Мюнхенската хирургическа болница, който има с над 30-годишен опит в ендопротезирането.

“Артрозата по принцип е болест, която засяга по-често възрастните. Понякога има и пациенти на около 50 г. В много редки случаи разрушени стави се откриват при млади хора, това са изключения”, каза проф. Рьотингер. Все пак не всеки човек след 70 г. страда от артроза. Ясно е, че има известно генетично предразположение към по-бързо износване на ставите. Значение обаче имат и други фактори – травми, неправилно разположени стави и други.

Реклама

Кога се стига до подмяна на става при артроза?

Ортопедът от Германия (на снимката по-долу) е автор на популярния вече в цял свят предно-латералният мини достъп за ендопротезиране на тазобедрена става, който дори носи неговото име – “Методът на Рьотингер”.

Професорът оперира пациентка на Клиниката по ортопедия и травматология в ИСУЛ именно по тази специфична техника. Демонстрацията бе част от обучителен курс за български ортопеди. Гостуването му у нас е по личната покана на проф. Пламен Кинов, началник на Клиниката по ортопедия в ИСУЛ. Така нашите ортопеди ще могат да усвоят миниинвазивната техника за ендопротезиране и да я прилагат в своята практика.

Какво представлява Методът Рьотингер

Пациентът се разполага на операционната маса странично, като кракът, който ще бъде опериран, се фиксира по специфичен начин. Така се създава възможност да се използват естествените пролуки в мускулите, като тези тъкани не се травмират излишно. При класическите подходи по правила се стига до хирургичното разделяне на мускулните влакна.

Оперативна техника на проф. Рьотингер, която е нова за България, предвижда разрез, който е едва 8-10 см. При другите методи е необходимо да се направи срез около 15 до 20 см.

Предимствата за пациента са няколко. Възстановяването е по-бързо заради по-малката травма на тъканите. Кръвозагубата също е минимална. Болката след операцията също е много по-малка.

Кога се стига до операция при артроза

“Никой не се оперира, освен ако не е наложително. Обикновено това е моментът, когато повече не може да се търпи. Моментът е или когато болките станат прекалено силни, или пък човекът е принуден да ограничи всекидневните си дейности и социални контакти, защото не може да се движи пълноценно”, казва проф. Рьотингер.

В медицината активно се търсят нови методи, които да забавят хода на артрозата или дори да предотвратят нейната поява. За съжаление все още няма такова утвърдено лечение. Правят се отделни опити, но само в отделни клиники. Идеята е в бъдеще да бъдат наблюдавани онези пациенти, които имат висок риск да развият артроза, посочи специалистът. Тогава при тях по-рано ще може да се приложи терапия, която да не позволи да се развие тежка артроза. Това в момента обаче е само пожелание, обобщи той.

Реклама

Exit mobile version