Реклама
Начало Новини Хората харесват това, което е интересно и за другите

Хората харесват това, което е интересно и за другите

0
Реклама

Американски психолози оповестиха, че за пръв път са идентифицирали мозъчна зона, свързана с успешното разпространение на идеи, предаде ЮПИ. Учени от Калифорнийския университет в Лос Анджелис увериха, че резултатите от изследването, които разкриват как се разпространява дадена идея и дали разпространението й може да бъде предсказано, вероятно ще допринесат за разработване на по-ефикасни публични здравни кампании, по-убедителни реклами и по-добри методи за комуникиране между учители и ученици.

„Резултатите показват, че човек редовно се съобразяват дали онова, което вижда, ще е полезно и интересно не само за него самия, но и за други хора, заяви проф. Матю Либерман от университета. Винаги сме нащрек дали и други хора ще го намерят за полезно и забавно – данните от мозъчни изследвания свидетелстват за това.“ На участниците били предложени идеи, които те впоследствие трябвало да препоръчат, да споделят или да се откажат от тях. Същевременно мозъците им били сканирани.

Учените открили по-голямо активиране в мозъчна зона, известна като темпоропариетална връзка. „Установихме увеличена активност в тази мозъчна зона, която е свързана с по-голяма способност да се убедят другите да предложат любимите си идеи, поясни Емили Фолк от екипа. Въпросната зона е свързана с това какво другите хора мислят и чувстват.“

Реклама

СНИМКА: АРХИВ

Реклама

Exit mobile version