вторник, 23 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеПри хомеопатията подобното се лекува с подобно

При хомеопатията подобното се лекува с подобно

Много хора търсят помощ от алтернативната медицина, а хомеопатията е все по-популярна и у нас. За разлика от традиционната медицина изборът на лекарства при нея не се води само от симптомите. Важна роля играе също съществото на самия човек. Жизненото обкръжение на човека, единството на тяло, дух и душа също са от голямо значение, пише немското сп. „Апотекер умшау“. Възможно е лекар хомеопат да назначи различна терапия при двама души с еднакви оплаквания. Целта е организмът да получи подтик за активиране на самооздравителните сили. По този начин загубеният баланс отново ще се възстанови.

Основите на хомеопатията са положени от немския лекар Кристиан Фридрих Самюел Ханеман (1755-1843), който развива идеята „Подобното се лекува с подобно“. Например – лукът при здрави хора дразни лигавицата на очите и носа, руква бистър секрет като при хрема. В хомеопатията лукът се използва именно, за да лекува подобни симптоми. Тази наука обаче познава над 2000 лечебни вещества, преди всичко растителни, но и от животински произход (змийски отрови) или минерали (силицея – силициев двуокис). За да се приготви лекарство от веществото, отначало се приготвя алкохолен извлек – т.нар. „майчина тинктура“. След това тя се разрежда, обикновено в съотношение 1 към 10 (децимална потенция).

Изразът потенция се свързва с въгледа, че от природонаучна гледна точка по-разредените разтвории действат по-силно. Затова хомеопатите говорят не за разреждане, а за потенциране. Броят на стъпките за разреждане се обозначава с число. Шуслерова сол №2 калциум фосфорикум е с потенция D6. Това означава, че е направена от майчина тинктура, която е разредена 6 пъти в съотношение 1 към 10. Освен децималното разреждане съществува и центезималното – в съотношение 1 към 100, обозначава се с „C“, и „LM“ – разреждане 1 към 5000. След потенцирането хомеопатичното лекарство съдржа минимално или едва осезаемо количество от изходното вещество. Хомеопатичната наука обаче обяснява, че поради особеностите при приготвянето му в организма се внася енергетична информация, която дава импулс той сам да се излекува.

Важно е правилното приемане на лекарствата

Най-добре е хомеопатичното лекарство, което обикновено е малко хапче, да се приема с пластмасова или порцеланова лъжичка. Подходящата дозировка се определя от лекар. Четвърт час преди и след приемането на медикамента не бива да се пие и яде. Хапчето се разтапя под езика или в устатата встрани към бузата. Добре е по време на лечението с хомеопатични лекарства да се намалят или дори спрат напитките, съдържащи кофеин, като се заместят с чай от мента или лайка. Да се избягват и препарати, които съдържат камфор, ментол или силни етерични масла.

В кои случаи помага хомеопатията?

При леки оплаквания като хрема, кашлица или спортни травми хомеопатията често постига добри резултатите. Много жени постигат добри резултати и при оплаквания като болки около месечния цикъл или след менопаузата. Безсъние, стомашно-чревни симптоми или кожни проблеми също се повлияват добре от алтернативната медицина. Важно е обаче винаги да се изясни с помощта на лекар дали зад оплакванията не се крие някое сериозно заболяване, за което се налага и друга терапия. Подкрепящото лечение с хомеопатични средства не може да замести напълно основната терапия при диабет например. Дори и при хомеопатията самолечение невинаги е уместно. Най-добре е специалист да подбере най-подходящото лекарство.

Свързани теми: Хомеопатията чисти емоционални травми

Източник: Apotheker Umschau

Снимка: DHU (Немски хомеопатичен съюз)

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -