петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМехлеми за мускулно-ставни болки водят до кожен рак при контакт с UV...

Мехлеми за мускулно-ставни болки водят до кожен рак при контакт с UV лъчи

Когато се излежаваме на слънце, често ни се иска да изпием нещо ободряващо – кафе, кола, а защо не и добавките за повече енергия с гуарана? Съвременният човек не може без кофеин, но с него не бива да се злоупотребява, казва Антон Вълев, председател на Националната аптечна камара, който наскоро спечели наградата „Фармацевт на годината“. Тя се връчва веднъж годишно от Фармацевтичния съюз. Той съветва как да комбинираме хранителни добавки и лекарства така, че да не създаваме рискове за здравето.
Динамиката във всекидневието ни задължава винаги да сме във форма, затова ободряващите добавки са много популярни. Трябва обаче да си даваме сметка, че приемаме кофеин от много страни – с кафето, с енергийната напитка, с тонизиращите добавки, които съдържат гуарана. Подобно натрупване може да бъде опасно, особено за хора със сърдечно-съдови заболявания или с проблеми в кофеиновите рецептори, предупреждава Вълев. Безконтролното приемане дори само на добавки с кофеин може да причини инсулт при рисковите пациенти, например ако се комбинира с напичане на слънце. Опасността е не само за възрастните, но и за младите хора без видими здравословни проблеми.

Трябва да бъдем умерени и в консумацията си на хранителни добавки или напитки в желанието си да се ободрим или да отслабнем, разказва още фармацевтът. Някои от добавките за отслабване например целят подобно действие като енергийните напитки – да засилят метаболитните процеси в черния дроб. Те обаче имат много странични ефекти – може да се намесят много сериозно в чернодробните процеси. „Някои от препаратите, които се продаваха, бяха забранени заради съдържанието в тях на сибутрамин – лекарствена съставка, призната като риск за черния дроб и сърцето. Хората обаче си затварят очите за рисковете в желанието си да свалят набързо няколко килограма“, споделя впечатленията си той.

Как да изберем правилното слънцезащитно средство, какво да правим при кожни алергии или ухапвания от насекоми? Тези въпроси също водят много хора в аптеката на Антон Вълев. Във всекидневието хората го търсят за всякаква здравна консултация. Понякога искат второ мнение за предписаните им лекарства или пък препоръка какво да сложат в пътната аптечка. През лятото се обострят гастритните състояния. Хората идват със стомашни болки, защото ядат повече салати, които не са омазнени достатъчно, казва Вълев.

При мнозина се обострят и хемороидите заради горещините. Те са всъщност състояние на разширени вени. „Грешна е представата, че това състояние се лекува само локално с някакви мазила и не е нужно да се приема нищо през устата. Основната задача е да се стабилизират капилярните стени. Тук помага много добре шуслеровата терапия, която подпомага организма да попълни запасите си от 12-те основни минерални соли, важни за нормалното функциониране на клетката. За укрепване на капилярите препоръчвам соли номера 1 (калциев флуорид), 4 (калиум хлоратум) и 11 (силицея). При определени пациенти включваме и калциум фосфорикум (2), ферум фосфорикум (3) и калиум сулфурикум (6) в зависимост от състоянието. При проблеми с кръвното препоръчваме солта натриум хлоратум (8) – тя помага както при ниско, така и при високо кръвно, защото го балансира“, съветва Вълев.

В аптеката питат много и за видовете слънцезащитни средства. Първо обяснявам, че има много билки и препарати, които повишават чувствителността към слънцето, казва Вълев. Типичен пример е жълтият кантарион, който се използва при депресия, която се обостря през лятото, но и за други цели. „В комбинация с пряка слънчева светлина той отключва фотосенсибилизация на кожата, а това е риск за кожен рак. Ако това не бъде обяснено на пациентите, те съвестно си пият лекарството и отиват на море, без да подозират нищо. Кантарионът трябва да се спре две седмици преди излагане на слънце“, съветва фармацевтът.

Има и локални лекарства, които са абсолютно противопоказни, ако човекът стои на слънце, например тези, които съдържат кетопрофен. Обикновено това са мазила за облекчаване на мускулно-ставни болки. Комбинацията им с определени слънцезащитни средства води директно до рак на кожата, сочат нови проучвания. Затова те вече не са лекарства без рецепта! Няма проблем, ако кетопрофенът се приема през устата.
Проблеми правят и кремовете с кортикостероиди, прилагани при кожно-алергични реакции по кожата от треви или ухапвания. В тези случаи препоръчвам час след намазване човек да не се излага на слънце, иначе рискува тежки кожни изменения, пояснява Вълев.

Свързани теми: Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове 

Какво представлява постваканционният синдром

Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Минерални соли помагат при гастрит и киселини

СНИМКА: ТК

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -