четвъртък, 25 април, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеМалките деца също страдат от пролетна умора

Малките деца също страдат от пролетна умора

Страхът от настинки кара майките да обличат децата прекалено дебело в първите пролетни дни. Наистина сутрин е хладно, но през деня слънцето припича. Често може да се види майката по къс ръкав, а детето – с грейка, казва д-р Павлина Андреева, общопрактикуващ лекар и педиатър в групова практика „Здраве 14″. Децата са облечени по един и същи начин при 0 градуса и при 15 градуса. Това „презастраховане“ обаче дава обратен ефект.

Изпотеното дете е много по-уязвимо за настинки от това, на което му е леко студено. Навлечените малчугани обикновено са изнежени. Вирусите лесно атакуват организъм, който не е подготвен, допълва педиатърът. Грипната вълна отминава, но има други 200 вируса, които ни атакуват. Те не са толкова опасни, но са много неприятни – причиняват гърлобол, кашлица и хрема. Децата, които ходят на градина пък, обикновено са боледували поне 7-8 пъти през зимата и сега имунната им система не е в най-добрата си форма. Някои са приемали антибиотици, които са помогнали да се овладеят усложненията, но имат и последици – променили са микрофлората в стомаха.
За да не боледува често детето през пролетта, е важно то да бъде правилно гледано през цялата година.

Неадекватно гледаните деца са незакаляваните, отглеждани със страх, нерационално хранени, пояснява д-р Андреева. Майките са заети и вместо да приготвят нещо за хапване с плод или зеленчук, предпочитат да връчат на малчугана кроасан. „Има и такива, които не искат да поемат отговорността да правилното отглеждане на малчуганите, идват и искат да им предпиша „вълшебно хапче“ за имунитета. Няма такова нещо! Вълшебното хапче се казва правилно отглеждане със закаляване и балансирано хранене“, коментира лекарката.

Носът и ръцете на бебетата са студени, това не значи, че мръзнат

Закаляването почва от раждането – стаята, в която се гледа бебето, не бива да е прекалено топла. Не бива да му се дават много и калорични храни, да бъде принуждавано да изяжда голяма порция. Най-лесното закаляване и извеждането навън при всяко време с подходящо облекло. Критериите са детето да е облечено като възрастните – ако майката е по къс ръкав и за него това ще е добре. В променливото време то трябва да се облича на пластове като зелка и дрешките да се свалят, когато стане по-топло. Бебетата имат несъвършено кръвообращение и ръцете и носът им винаги са студени, посочва д-р Андреева. Но това не значи, че мръзне. Ако те са в детска количка и слънцето я нагрее, тя става като парник и може да предизвика топлинен шок, особено ако бебето е навлечено.

Ако е прекалено топло у дома, въздухът е сух. Това уврежда лигавицата и тя става уязвима за вирусите. Оптималната влажност е между 30% и 50%. За храненето пък най-важни са естествените източници на витамини. Достатъчно е обаче на детето да се предлагат всеки ден цитруси, малко свежа салата. Допълнителна помощ за пролетното съживяване на организма дават шуслеровите соли. Те може да се приемат както за профилактика, така и по време на боледуване, а и след това – за трайно възстановяване на имунните сили. Голямото им предимство е, че са разредени на принципа на хомеопатичните лекарства. Това ги прави напълно безопасни дори за съвсем малки деца. Солите може да се разтварят във вода или да се смучат. За укрепване на организма е подходяща комбинацията от тези с номера 3 (ферум фосфорикум), 6 (калиум сулфурикум) и 7 (магнезиум фосфорикум). Сол номер 3 помага и при внезапно вирусно заболяване. Имунните клетки се нуждаят от желязо, за да функционират правилно.

Мит ли е, че в края на зимата са най-тежките настинки?

Не е, казва д-р Андреева. Към понижената имунна реакция на изтощения организъм се прибавя и пролетна умора. Тя засяга дори най-малките. Причините са по-късите дни, липсата на достатъчно слънце и разходки на открито. Напоследък сякаш има повече бронхити и пневмонии, отколкото в периода на грипната епидемия, констатира лекарката. Повечето майки водят децата на лекар навреме – когато усетят, че нещата се задълбочават. Обикновено първите 2-3 дни настинката започва с лека хрема. Ако след това се задълбочи, трябва да потърсим квалифицирана помощ. Така е по-разумно – детето да се води или ако вдигне много висока температура, или ако след 2-3 дни вместо подобрение, започне влажна кашлица или се забелязва обща отпадналост, коментира педиатърът. Усложненията при вирусни инфекции настъпват едва към 4-5-ия ден, а дали това ще се случи, е трудно да се прецени в самото начало на симптомите. Проследяването е много важно.

Потенето е предпоставка за преохлаждане на организма. Ако детето се поти по-интензивно, помага шуслерова сол номер 8 – натриум хлоратум. Тя е добра и при деца, които отделят по-интензивно слюнка заради никнещи зъби. Горещата седмица – магнезиум фосфорикум, е срещу скърцането на зъби. То е заради спазъм на лицевата мускулатура, който се появява по различни причини. Магнезият влияе много добре, защото отпуска мускулите.
Изпотяването често е проблем и при възрастните. Появява се през нощта при жени в менопауза. За тях е подходяща схемата – сутрин три таблетки сол номер 8, а вечер – 3 таблетки сол номер 11 (силицея). Може да се добави и сол номер 5 заради положителния ефект върху невровегетативната система. Тя е и за по-чувствителните хора, които през пролетта се оплакват от изпотяване, виене на свят или световъртеж. За всеки случай има различни комбинации, но винаги една сол е основна при различните състояния. Така дори човек да не може да приеме всички соли поради заетост, тъй като те се пият по различно време на деня, или поради други причини, може да взема поне основната сол, пояснява още д-р Андреева.

Минерални соли при високо кръвно и ставни болки

При промяна на времето се сменя и атмосферното налягане. Страдат хора със ставни заболявания, казва д-р Андреева. Ставата е затворена система, в нея има много вода. Затова бабите казват, че ги „въртят“ ставите. Атмосферните колебания засягат слабото място – това е основното заболяване при хронично болните. Времето влияе и на кръвното – затова дозите на лекарствата се сменят според сезона – при топло време се малко по-ниски, а при студено – по-високи.

Шуслеровите соли помагат също и при различните хронични болежки. Тези с номера 8 и 11 смазват ставите, носят облекчение при болки заради променливото време. При ниско кръвно са подходящи соли 5 (калиум фосфорикум) и 7 (магнезиум фосфорикум), а при високо – 4 (калиум хлоратум) и 8 (натриум хлоратум). Четворката се грижи за вискозитета на кръвта, разрежда я, а осмицата разпределя течностите. Шуслеровите соли в тези случаи са допълващо лечение, подчертава д-р Андреева. Приемането им не е оправдание да се спрат предписаните от лекар медикаменти за хроничното състояние.

Илиана Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -