петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеХомеопатия при грип и настинка - какво трябва да знаем

Хомеопатия при грип и настинка – какво трябва да знаем

Грипът не бива да се кара на крака. Болестта става причина хората да не могат да оценят правилно собствената си терморегулация. Така излизайки навън при минусовите температури, може допълнително да влошат състоянието си. Антон Вълев, магистър-фармацевт и управител на Педиатрична аптека „Ерудита”, подчертава, че грипът е сериозна инфекция, която не бива да се подценява. Чувстваме се силно отпаднали. Това подсказва на организма, че е добре да пази леглото поне в началото за няколко дни. Дава шанс на имунитета да се справи по-бързо. Обикновено това става за 7-10 дни.

Тази година се разви класическа грипна епидемия. Особеното е, че 15-20 дни след като мине острата фаза, остава суха дразнеща кашлица. Тя се наблюдава дори да не са се появили други усложнения. При грип началото винаги е внезапно, обикновено с висока температура и болки в мускулите и ставите. Тази треска продължава малко повече от обичайното – 4-5 дни.

Може да се лекуваме сами, но внимателно с лекарствата

При грип има реален риск да се предозират лекарства или пък те да не се комбинират правилно. Например парацетамол е основна съставка в много препарати, предлагани за грип. Те се продават под различни търговски имена и хората не осъзнават, че приемат едно и също нещо. На ден се пият не повече от 3000 мг. В една таблетка или прахче обикновено има 500 мг парацетамол, пояснява председателят на Аптечната камара.

Освен това трябва да се има предвид, че в рекламите на лекарства често се използват фрази, които внушават на хората погрешни представи. „Помага при симптоми на грип“ не означава, че лекува грип”.

Може да се вземат противовирусни медикаменти, но е важно да се знае, че първата доза се пие не по-късно от 48 часа след първите симптоми.

Внимавайте с капките за нос – някои водят до пристрастяване

Едни от най-популярните капки за нос при хрема – тези с ксилометазолин, водят до пристрастяване. Затова не бива да се използват по-дълго от една седмица. Ако смятате, че точно вие ползвате други, прочетете внимателно съставките. Казусът е като при парацетамола. Ксилометазолин се продава под различни търговски имена.

Грипът може да се овладее и с хомеопатия

В аптеката на Вълев идват много хора, които се лекуват с хомеопатия. По думите му е възможно е овладяване на състоянието само за ден-два. Все повече лекари комбинират конвенционалната терапия с хомеопатия и фитотерапия и постигат добри резултати, разказва Вълев, който е и председател на Националната аптечна камара. Тези препарати са предпочитани от бременни, малки деца, възрастни с хронични заболявания. При тях се налага повишено внимание какви лекарства пият.

Рецептата с хомеопатия при грип на Антон Вълев включва т.нар. „тройна хомеопатична комбинация“. Тя се е доказала в практиката. В нея влизат Инфлуцид и Ринитал, който е за воднистата хрема. Третият препарат е според допълнителните симптоми. Ако пък водещото е синузит, препоръчва Цинабсин. При болки в гърлото препоръчва Тонзилотрен. Ринитал е комбинирано хомеопатично лекарство, което има мощен ефект в първия етап на хремата с бистри секрети. Може да се взема и при алергична хрема, но не само.

Предимството на хомеопатията е, че не се приемат химични вещества. За да има ефект обаче, е необходимо последователност. В първите дни, когато сме на легло с грип, трите препарата се редуват по 1 табл. през 20 минути. За 2-3 дни пациентът излиза от нея. Следващата седмица се приемат в по-ниски дози – 4 пъти по 1 табл. дневно от всеки препарат. С тези лекарства пациентът преболедува доста по-леко. Преболедуването е желаното състояние, защото това означава, че се е изградил имунитет и към този вирус, заявява Антон Вълев.

При хрема често добавя и Шуслерови соли №3 железен фосфат и №8 натриев хлорид на Немския хомеопатичен съюз (DHU). Заради възпалението добавя и сол №9 натриев фосфат, която възстановява киселинното равновесие в тялото. При белезникаво бял секрет от носа сменя сол №3 с №4 калиев хлорид. Жълто-зелените секрети са признак на бактериална инфекция, тогава е подходяща сол №6 калиев сулфат. Сол №10 натриев сулфат се дава за детоксикация в края на лечението.

Билки борят успешно кашлицата

Билките също са ценен помощник, когато сме болни, като например липа, бъзов цвят, листа от къпина и малина. За отхрачване помага чай от живовляк. Мащерката потиска кашлицата, подходяща е за включване в крайния период. Смекчаващ ефект имат стрък и корен от иглика, може и като сироп за кашлица. Корените от ружа действат по сходен начин. Градински чай (салвия), мурсалски чай също са подходящи. Босилек и риган са не само подправки, но и билки при кашлица.

Съвети за хранене, когато сме болни

Антон Вълев препоръчва при грип да се пие много вода. Прекалено горещите чайове не са желани. Спомагат за разпространението на инфекцията в гърлото. Друга грешка е да се пият фрешове, които иначе са полезни.  При активна вирусна инфекция текат биохимични процеси, свързани с отделяне на много киселини. Всяко възпаление води до подкиселяване на организма, пояснява фармацевтът.

Само водата промива организма. Целта е човек да ходи по малка нужда на 30-40 мин. Добър знак е бледа на цвят урина. Ето и един друг съвет: когато сме болни, може да изпиваме 2-3 пъти дневно по 1 чаена лъжица хлебна сода с голяма чаша вода около час преди ядене. Така алкализираме тялото си, съветва още Антон Вълев. При грип ограничаваме и сладките плодове, а избираме зеленчуци. Всичко, което е сладко, трябва да се избягва – в организма то се превръща в киселини. Вместо това наблягаме на зеленчуци. Кореноплодните са много подходящи – моркови, ряпа, целина и алабаш. Зеленолистните като спанак, лапад и зелена салата също са полезни. Чесън, праз и лук, сурово зеле помагат срещу инфекцията. Такава диета има противовирусни, дори антибактериални свойства.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -