Горещините провокират дефицит на магнезий

PRINT

Жегата е допълнително натоварване на организма, което удря по слабото място на пациента. „Ако човек например страда от остеопороза, може да отделя повече калций, казва д-р Райна Сивова, специалист по кардиология и вътрешни болести в МЦ „Света Петка“ към болница „Сердика“ в София. Тогава давам калциеви соли. Работя с шуслеровите соли. (на името на д-р Шуслер – бел. авт.) Магнезиум фосфорикум (сол номер 7) е особено подходяща за сърдечноболни, които реагират със свръхчувствителност на магнезиеви препарати и реагират с диария.

Шуслеровата сол не дава такива странични ефекти“, коментира лекарката. Тя може да се използва и като профилактика при фамилна обремененост за съдови заболявания.

д-р Райна СивоваТоплината и по-голямата диуреза обострят клиничните прояви на различните здравословни проблеми. Някои хора получават крампи по краката, те са признак на магнезиев дефицит. Губят повече от този минерал поради особеностите на организма си. При тях може да се наложи да давам и магнезиев препарат, и шуслерова сол, казва още д-р Сивова.

Често са засегнати и хората с разширени вени. За тях препоръчвам комбинация от соли с номера 1, 4, 11 и 12. Задължително се прави един курс през лятото и още един, когато преценят. Необходим е прием от 1-2 месеца по 5 таблетки за 2 седмици и после по 3 таблетки.

При диабетиците или хората със затлъстяване в областта на корема пък препоръчва комбинацията от натриум хлоратум (8), натриум фосфорикум (9) и натриум сулфурикум (10). Така мазнините по корема и бедрата намаляват. Целта обаче не е само отслабване, а подобряване на диабетното състояние и здравето. Излишните килограми в тази област могат да има ендокринен произход. Липсата на хром в организма например се свързва с преддиабета – намалена чувствителност на клетката към инсулина. Комбинацията от препарати с хром или други препарати, плюс трите соли – 8, 9 и 10, могат да овладеят това състояние, казва д-р Сивова.

Високото кръвно понякога засяга и слаби хора

Обикновено високото кръвно се свързва с пълни и обездвижени хора. Понякога обаче то засяга младите със слаба фигура. Какви са възможните причини? Хипертонията може да бъде и наследствена, увредени са натриево-калиеви канали. Много често при първа проява има инфекция. Имала съм пациенти с гломерулонефрит – възпаление на бъбреците, които вдигат кръвно заради това, обяснява кардиологът. Такива пациенти имат леки отоци, албумин в урината. Има и млади хора с атеросклеротични плаки на бъбречната артерия, тогава се слага стент.

Високият лош холестерол е друг проблем, с който много хора, особено след определена възраст, се сблъскват, предупреждава д-р Сивова.

Правилната диета при кръвно е с риба, зехтин и ядки

Първо се прави анализ на диетата. „Ако пациентът има висок добър холестерол, той е добре защитен. Убеждавам хората да приемат повече полезни мазнини – сусамово масло, риба, зехтин. Промяната в начина на хранене е задължително. Изхвърляме вредните храни като чипсове и готови колбаси.

Непременно трябва да се готви с пресни продукти – месо със зеленчуци. Суровите ядки трябва редовно да присъстват в менюто“, продължава лекарката. Статините няма да променят картината, ако човекът не промени хранителните си навици. Омега-3 мазнините, пектинът, фибрите са много важни, има и подходящи билки. При лечението на холестерола е важно е да се изясни дали човекът има близки роднини, получили преди 65 г. инфаркти и инсулти.

Всяка терапия подлежи на контрол през три месеца. Ако няма ефект, набелязваме други мерки, допълва лекарката. Дори стойностите на холестерола да са леко завишени, трябва да има лечение. При високи триглицериди човекът трябва да преосмисли сладките неща, които яде, защото може да е предразположен към диабет. Не бива да се лишава напълно от тях, но да ги подбере внимателно, съветва специалистът. В Европа вече правят генетичен профил и се вижда какви са индивидуалните предразположения на всеки човек, към какви болести е склонен, но у нас засега можем поне да се вгледаме в родителите си и болестите, които развиват те.

Свързани теми:  Ако не изпитвате жажда, то е заради липса на минерални соли

Гладът за храна често всъщност е жажда за минерални соли

Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове

СНИМКА: ТК

Click to rate this post!
[Total: 0 Average: 0]
Горещините провокират дефицит на магнезий беше последно модифицирана от: август 17th, 2018 Iliana Angelova
loading...