петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДисковата херния може да е заради отпуснат корем

Дисковата херния може да е заради отпуснат корем

Схванат врат, болки в гърба или дископатия са сред най-честите оплаквания на съвременния човек, който прекарва часове наред зад бюрото. Затова и тези „старчески“ преди оплаквания сега спохождат и млади хора. Над 80% от хората имат костно-ставен проблем поне веднъж в живота си, казва д-р Василка Юрукова, хомеопат от Пловдив. Ставните болки засягат 50% от хората над 40 г. и 90% над 70 г. Болките в кръста са втората най-честа причина за посещение при лекар. Обикновено се предписват обезболяващи, но те не намаляват и не спират прогресирането на заболяването. Има и риск от болки в стомаха. Добър ефект дават балнеолечението, физиотерапията, но в по-тежките случаи се стига и до операция.

Има алтернативни за помощ, особено ако се вземат мерки навреме, подчертава специалистът. Причините за да се развиват все повече заболявания на опорно-двигателния апарат са хроничното обездвижване, принудителната поза на бюрото по цял ден, хроничната дехидратация и празните калории, които поглъщаме. Често не се замисляме какво ядем и дали то доставя необходимите хранителни вещества на организма, казва лекарката. Много от храните повишават прекалено много киселинното ниво на организма, а това е прекрасна среда за инфекции и възпаления.

Проблемите с гръбнака тръгват още от самото раждане на човека, казва д-р Юрукова. Обездвижването, хроничният стрес водят до трайно съкращаване на всички мускули на врата и гърба, те стават твърди. Променя се тонусът на шийните мускули, което пряко влияе на гръбнака. Той се състои от поредица прешлени, а от всеки излизат нерв и кръвоносен съд. Тяхната роля е да кръвоснабдяват и хранят всеки вътрешен орган. Затова сплескани или изкривени междупрешленни дискове се отразява и на органите.
Когато постоянно седим, коремните мускули се отпускат и коремът увисва. Променя се стойката и позицията на самия гръбнак, цялата тежест отива в него. Болките се увеличават, появяват се хронични проблеми като дискова херния. Има китайска поговорка, че ние сме толкова млади, колкото е млад нашият гръбнак, припомня д-р Юрукова.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник 
В „Пирогов“ оперират щадящо шипове и дискова херния
Дископатията засяга и 15-годишни деца
Дископатията поваля хора със слаби мускули 

Никога не е късно да се погрижим за гръбначния стълб. Как?

Първо нека да осъзнаем къде са проблемите. След 40 г. трябва да изминаваме поне по 8 км на ден, но на повечето хора им се събира толкова за цяла седмица. Обездвижването и лошото хранене са причина за епидемията от наднормено тегло и метаболитен синдром – изразеното напълняване в областта на корема и талията. Друг проблем е, че не пием достатъчно вода. Дневната доза е 30 мл на 1 кг тегло. С възрастта пък клетъчните мембрани губят еластичност – през тях минават по трудно вода и хранителни вещества. Тогава дори да пием много вода, тя не влиза вътре в клетката. Човек започва да се подува, да задържа течности и да прави отоци.

При липса на вода на клетъчно ниво започват да се развиват възпалителни и дегенеративни заболявания. При нееластични клетъчни мембрани се приемат омега мастни киселини – с ленено или рибено масло, или масло от криб (група ракообразни). Има доста проучвания, че тези масла намаляват болката при ставни заболявания, включително и при ревматоиден артрит, посочва д-р Юрукова. Не бива да забравяме, че голяма част от заболяванията всъщност са психосоматични. Има слабост на генетично ниво, но болестта всъщност се провокира от емоциите и мислите, за да намери израз на физическо ниво.

Интересна е гледната точка на холистичната медицина: Костите означават „създавам си структура, чрез която мога да израствам“. Хрущялчетата (дисковете на гръбнака) омекотяват движенията – те са женското начало, а прешлените – мъжкото. Чрез баланс на мъжкото и женското начало човек печели гъвкавост и вътрешна сила. Прешлените означават „подкрепям и се чувствам подкрепен“. Повечето проблеми с костите и ставите настъпват с възрастта, когато не се чувстваме така подкрепени, сами сме в житейските битки. Ставите и хрущялите губят гъвкавост с годините, настъпва умора, защото сме преминали през много битки и препятствия. При мускулите и сухожилията пък трябва да има баланс между напрягане и отпускане. Много често дисбалансът там е израз на житейски емоционални проблеми. Хората, които имат проблеми със ставите, често се затрудняват да приемат другите, критикуват ги, че не са перфектни. Други пък са прекалено отстъпчиви. Затова при лечение на костно-ставните проблеми трябва да има един по-цялостен подход, подчертава д-р Юрукова.

Различни практики за справяне със стреса

Нека започнем да се движим поне три пъти седмично по 30 мин., да изберем техники от йога, паневритмия, медитация, релаксация или упражненията на Норбеков, съветва хомеопатът. На всеки 45 мин. работа на компютъра трябва да ставаме за 15 минути. Много е важно правилното хранене. За съжаление днес храната съдържа много по-малко витамини и минерали, отколкото преди десетилетия, заради индустриалното производство и обработка. Костите страдат особено от липсата им – техният състав е 50% вода и около 23% минерали. В тях са концентрирани 50% от магнезия в тялото, 60% от натрия и много силициев двуокис, затова е добре да им доставяме необходимите съставки. Класическа комбинация е от Шуслерови соли №1 (калциев флуорид), №2 (калциев фосфат), №11 (силицея) и сол №7 (магнезиев фосфат), посочва д-р Юрукова. Това са минерали, естествени съставки на костите, които са приготвени по хомеопатична технология, така че да се усвояват лесно и пълноценно от тялото.

Ето и минералният състав на костите и техния еквивалент на Шуслерова сол:
• Калциев фосфат- сол № 2
• Калциев флуорит – сол № 1
• Магнезиев фосфат – сол № 7
• Натриев хлорат – сол № 8
• Силициев двуокис – сол №11.

Сол №1 отговаря за еластичността на съединителната тъкан и почти винаги се комбинира с №11 (силицея). Комбинацията е добра за разширени вени, хемороиди и еластична кожа. Калциевият флуорит се прилага и при възрастови деформации по ставите, шипове. Сол №2 е добра за изграждане на тъкан, тя е основна сол за подрастващи, при кърмене счупване на крайник.

Солите помагат и при остеопороза – загуба на костна плътност. В организма непрекъснато протичат процеси на образуване и разграждане на костна маса. Дисбалансът на двата процеса води до заболяването. Среща се най-често при хора над 70 г. и е 4 пъти по-често при жените, отколкото при мъжете. За съжаление диагнозата обикновено се открива след първото счупване. Допълнителното приемане на таблетки калций не решава проблема, защото повишената концентрация може да провокира камъни в бъбреците и жлъчния мехур, калцификати в кръвоносните съдове или шипове.

Храненето при остеопороза изисква повече внимание: избягвайте приема на бяла захар, кафе, алкохол и газирани напитки, които подкиселяват тъканите. Млякото и млечните продукти се приемат умерено. Големи проучвания на Харвардския университет и други, публикувани в British Medical Journal, сочат, че прекалената им консумация не намалява, а дори може да увеличи риска от фрактури. Важно е организмът да получава достатъчно витамин D. Класическа комбинация от минерали за повишаване на костната плътност е от Шуслерови соли №1, №2 и №8 сутрин и соли №7 и №11 вечер. Дозата от всяка е 3-5 таблетки дневно.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -