Реклама
Начало Заболявания и лечение Да се спасим от вирусите с природни методи

Да се спасим от вирусите с природни методи

0
д-р Румяна Георгиева
Реклама

Хората инстинктивно се пазят от кашлящи и кихащи хора като източник на зараза, но не осъзнават, че като пипат замърсени предмети, също може да хванат грип. Ако вирусът попадне върху пластмасова повърхност или банкнота, може да оцелее там и до 17 дни, казва д-р Румяна Георгиева, педиатър в Царево и Китен.

Иначе сме прави да стоим настрана от видимо болни колеги или близки. При кихане вирусите се носят във въздуха на 1-1,5 м. Колкото по-влажно и студено е навън, толкова по-дълго вирусът оцелява върху различни повърхности.

Как да се пазим от вируси?

Най-важното е да не допускаме контакт на вирусите с лигавицата на носа, очите и устата. Грипът обича минусовите температури навън, но бързо загива от директна слънчева светлина или дезинфектанти (например разредена белина). Спазвайте добра лична хигиена, мийте често ръцете. Избягвайте затворени пространства, където се събират много хора. Проветрявайте често помещенията. Не пипайте очите и носа с неизмити ръце! Освен телефона и ключовете, почиствайте често парапетите и самите стълби.

Реклама

Народни рецепти за настинка и пресипнал глас

При алергия към хлор, ползвайте масло от чаено дърво

Това масло, а също и екстрактът от грейпфрут или розмарин имат противовирусно действие. Има смисъл също и от имунизацията срещу грип. Ваксината се препоръчва най-вече за пациенти с тежки хронични заболявания, в напреднала възраст. Все повече хора избират хомеопатични препарати за профилактика срещу грипа и настинката – Инфлуцид е един от доказалите се в практиката. Могат да се използват и неспецифични имуномодулатори – ехинацея, черен бъз, клеева тинктура, коластра или витамин С. При автоимунно заболяване имуностимулаторите са противопоказни.

Важно е запасите от минерали на организма да се поддържат в баланс. Това може да стане чрез Шуслеровата терапия – 12 минерални соли, произведени на хомеопатичен принцип, посочва лекарката, която е и Шуслеров терапевт. Добре е винаги да имаме запаси поне от най-важните в домашната аптечка. Сол №3 железен фосфат се дава при настинка, температура, изгаряне, чести инфекции, анемия. Сол №4 калиев хлорид се избира при възпаления на лигавиците (стомашно-чревен тракт, дихателни пътища, конюнктивит и др.) с гъсти, жилави секрети. Сол №5 калиев фосфат е като антисептик при висока температура, преумора и изтощение, трудно зарастващи рани и др. Сол №6 калиев сулфат е солта на трети стадий на възпалението при гъсти, жълтеникави секрети, синузит, гнойна хрема, отит, настинка, умора в следобедните часове с чести прозевки поради недостиг на кислород. Сол №7 магнезиев фосфат действа срещу спастична кашлица, менструална и коремна болка, колики при кърмачета, мускулна треска, сценична треска, безсъние. Сол №8 натриев хлорид регулира баланса на телесни течности при запек, дехидратация, изгаряния, водниста хрема и херпес.

Как се лекува грип

Добрият имунитет е ключов за справяне с вирусите. Често пада при стрес, от който страдат възрастните, но и децата. Натискът за постигане на високи успехи започва още от детската градина. Децата са заети с частни уроци, по цял ден са пред видео игри, компютри и телевизия. Почват да се оплакват от стомашно-чревни проблеми, главоболие, безсъние и липса на апетит. Други пък стават агресивни, с нарушена концентрация.

Шуслерови соли в подкрепа на имунната система

Шуслерова сол №3 по 3 табл. сутрин, сол №6 по 3 табл. на обед, сол №7 по 3 табл. вечер. Разтварят се в чаша топла вода и се изпиват преди хранене. Схемата се приема 6-8 седмици. Може и заедно с Инфлуцид – 3 х 1 табл. дневно за един месец.

Ако трябва да се изброят всички вируси, които ни навестяват през есента, ще заприличаме на учебник по медицина, толкова много са те, казва д-р Георгиева. Някои от тях (парагрипните) атакуват постепенно с хрема, гърлобол, пресипнал глас и суха кашлица. При респираторно-синцитиалният вирус първо има суха кашлица, която бързо се засилва и учестява, дишането се затруднява, появява се задух и влошено общо състояние. Аденовирусната инфекция обикновено е с остро начало, температура 38-39°, зачервяване на лицето и конюнктивит, уголемени и зачервени сливици и подути лимфни възли. Риновирусите идват със запушване на носа, обилна водниста секреция, често кихане, кашлица и гърлобол. Организмът успява да се справи сам за 7-10 дни, ако човек принципно е здрав.

Най-неприятен е грипът – по правило започва рязко с висока температура до 40 градуса, със силно главоболие, болки в ставите, мускулите, очните ябълки, отпадналост, сънливост и липса на апетит. След 3-4 дни се появява кашлица с възпалена трахея. При хора с по-слаба имунна система се стига до усложнения – отит, ларингит, бронхит, понякога и пневмония.

Вирусите използват човешките клетки като „инкубатор“, за да се размножават. Човек ги предава на околните ден преди да се появят първите симптоми и после още 4-6 дни.
Есента предразполага към чести настинки, защото все още организмът ни не се е адаптирал към промяната в климатичните условия. Бебетата са най-уязвими, затова трябва да ги обличаме добре. Да носят под дрехите камизолка и ританки, така предотвратяваме изпотяване и настиване. През главата се губи много топлина, затова шапката е задължителна. Ако се съмняваме, че детето се е простудило, веднага трябва да се направи баня на краката, разтриване с етерично масло от слез или топла баня с масло от розмарин.
Избягвайте прясно мляко при разболяване, защото стимулира отделяне на слуз в организма. По изключение при температура детето може да пие горещо биомляко с канела. Ако малкото все пак иска, давайте млечно-кисели продукти, но до 14 ч. Обикновено децата ядат инстинктивно това, което им понася добре. Все пак от малки ги учете да предпочитат прясна храна.

Уголемена трета сливица при деца – кога и как се лекува

Д-р Георгиева използва успешно в своята практика комбинации на Шуслеровите соли. „Имам много голям опит при респираторни инфекции или стомашно-чревни проблеми, кашлица, хрема и синуит. В едно семейство назначих Шуслерова терапия за лечение на дете с хиперактивен синдром и дефицит на внимание с много добър ефект. Друг пациент пък ме помоли да му направя комбинация за подагра, която не се повлияваше от прилаганото лечение. Само след месец оплакванията изчезнаха и спря лекарствата. След това продължи с поддържаща доза на сол №9 натриев фосфат и сол №11 силицея за 1 г. От тогава не е имал никакви оплаквания“, казва тя.

Как майката да се справи с първите симптоми на вирусна инфекция?

При температура до 38,5° през 10-20 мин. давайте на детето по 1 табл. Шуслерова сол №3, докато температурата спадне, след това продължете приема за още няколко дни с по 2-3 табл. дневно, съветва д-р Георгиева. При температура над 38,5°, отпуснато и изтощено дете, давайте шуслеровия „антибиотик“ сол №5 (на всеки 15-30 мин. по 1 табл.), като редувате със сол №8 (през 2 ч. по 1 табл., после по 1-2 табл. дневно). Ако простудата премине към образуване на слуз – бяло-сива, жилава, лепкава, се включва и сол №4 по 1 таблетка на 15-30 мин. При жълто-зелени секрети – 3-5 табл. дневно от сол №6 калиев сулфат, който вкарва кислорода в клетките и им помага да се изчистят от отпадните продукти на вирусите.

Ето и една домашна рецепта при кашлица – компрес с извара или мед на гърдите. Вечер отпускащо действа компрес с етерично масло от лавандула, дори и при деца под 2 год. При всички случаи на висока температура, сънливост на детето, повръщане и болки в корема потърсете лекар за консултация!

Реклама

Exit mobile version