четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноТатуировките повишават риска от рак на кожата

Татуировките повишават риска от рак на кожата

Боите, използвани за татуиране, съдържат токсични елементи като арсеник, които могат да причинят рак. Особено опасно е синият цвят, в който има алуминий и кобалт, пише The Times of India. В червената боя пък има следи от живачен сулфид, а в някои други цветове олово, кадмий, хром, никел, титан и други тежки метали.

Оборудването, което се използва за татуиране или пиърсинг, също представлява опасност за здравето. То може да пренесе различни инфекции на кръвта като ХИВ, хепатит B и C. За появата на рак на кожата (меланом или плоскоклетъчен карцином) може да спомогне и небрежното отношение на татуировчика. Не във всички студия обръщат внимание да се избягва татуирането до бенки.

В някои случаи татуировка може да навреди дори на мускулите. Затова лекарите се препоръчва внимателно да изберете мястото, където искате да получите татуировка. Да се страхуваме и алергии в боя. Когато инфекцията трябва незабавно да се започне лечение с антибиотици. Безопасни и процедура за премахване на татуировки. Може да предизвика хипопигментация (загуба на цвета на кожата) и хиперпигментация (потъмняване на кожата).

Преди време пък в. „Билд“ съобщи, че в някои от боите за татуировки се откриват опасни за здравето автомобилни лакове. Хората обаче ги търсели заради ярките цветове, които избледняват по-бавно.

По какво се познава добрият майстор на татуировки?

Преди да започне, той дава най-подробна информация какво ще прави, какво може да се случи и как да се грижите за раната вкъщи през първите дни. Освен това опитният специалист пита за хронични заболявания и алергии. Обмислете добре вида и големината на мотива. Възможна е комбинация от видими и невидими на дневна светлина бои. Татуировки на видими места като шия, лице и ръце могат да се възприемат негативно на работното ви място.

Информирайте се дали избраното от вас студио има стерилизиращо устройство за иглите, които се използват многократно. Иначе рискувате да пипнете хепатит, херпес, гъбички или някаква друга инфекция. Специалистът, който прави татуировката, трябва да си е дезинфекцирал ръцете и по време на цялата процедура да носи ръкавици. Татуирането трябва да става в помещение, където не се яде, пие или пуши. Мястото на кожата, където ще се рисува, се почиства от косми и се дезинфекцира. Информирайте се дали боите, с които ще се работи, са одобрени от химико-техническа лаборатория.

Настоявайте смесването на основните тонове да стане сега специално за вас. След като приключи работата с иглите, татуировчикът намазва мястото с антисептичен крем и дава съвети за грижи у дома. Татуировката може да бъде опасна за здравето, ако за нея са използвани бои с примеси от автомобилни лакове. Следи от такива пигменти са установили чрез тестове на рисунки по тялото кожни лекари от университетската клиника в Регенсбург. Те крият рискове от възникване на алергии, възпаления и дори ракови образувания. Студиата прибягват до бои с автолакове заради ярките и ефектни цветове.

СНИМКА: SXC

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -