петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЛюбопитноПротивогрипната ваксина пази и сърцето

Противогрипната ваксина пази и сърцето

Ваксините против грип пазят не само от най-опасните вируси през зимата, но и понижават и риска от сърдечносъдови проблеми, предаде Ройтерс, като цитира резултатите от канадско изследване. Авторите от университета на Торонто анализирали предишни проучвания и установили, че за хората, които се ваксинират срещу грип, има по-малка вероятност от проблеми със  сърцето през следващата година в сравнение с онези, инжектирани с плацебо.

Ефектът е още по-ясно изразен при пациенти със скорошни сърдечносъдови проблеми. „Ако някой все още се отказва от противогрипна имунизация, смятайки, че не му е необходима, ето още една причина да размисли“, пишат учените в изданието на Американската медицинска асоциация.

Предишни проучвания също са показвали, че грипът е свързан с повишен риск в месеците след прекаран инсулт, след проблеми със сърдечна недостатъчност и сърдечносъдови заболявания. Смята се, че инфекциите предизвикват възпалителни процеси в цялото тяло и могат да усложнят вече съществуващи проблеми със сърцето.

За целите на настоящото проучване специалистите са анализирали данните от пет публикувани и едно непубликувано изследвания, обхванали 6735 души, прехвърлили 60-те. Над една трета от тях са имали проблеми със здравето на сърцето. Като цяло 3% от ваксинираните са имали съдови проблеми през следващата година, включително инфаркт или инсулт, срещу 5% при участниците на плацебо.

Сред пациентите със скорошни сърдечносъдови проблеми ефектът от ваксинацията се е оказал още по-ясно изразен – 10% от ваксинираните са имали нови проблеми със сърцето в годината след противогрипната инжекция срещу 23% в групите на плацебо.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -