петък, 29 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеДисковата херния може да предизвика пареза на крайник

Дисковата херния може да предизвика пареза на крайник

Дисковата болест е дегенеративно заболяване, което засяга междупрешленните дискове. Те са своеобразни амортисьори, които разделят прешлените един от друг и поемат движенията и натоварванията в целия гръбначен стълб, казва д-р Росен Икономов, невролог от „Софиямед“. Дисковата болест е най-честата причина за рецидивиращи болки във врата, гърба и кръста. Обикновено оплакванията се провокират от натоварване, рязко движение, вдигане на тежести, простуда и се засилват при движение. В даден етап от развитието на заболяването болките започват да се „излъчват“ към ръцете и краката, понякога с изтръпване и слабост в тях.

Алармиращите симптоми са смущенията при уриниране и дефекация, както и нарушенията в сексуалната функция. Заболяването преминава през няколко стадия – от „обикновена“ дископатия, свързана с болки само в областта на гръбнака, през дискова протрузия до дискова херния, когато увреденият и разместен диск притиска нервните коренчета към крайниците и предизвиква силни болки в тях.

Дисковата болест е интердисциплинарна, т.е. в диагностиката и лечението участват различни медицински специалисти. Ролята на личния лекар е да прецени характера на болката, евентуалните причини за нея и да насочи пациента към съответния специалист.

Дископатия – диагноза и лечение

Диагностицирането й става след преглед от невролог и провеждане при необходимост на образна диагностика с рентген, компютърна томография и ядрено-магнитен резонанс. Трябва да се има предвид, че с обикновената рентгенова снимка не може да се докаже наличието на протрузия или херния. За това е необходимо провеждането на компютърна томография или най-добре ядрено-магнитен резонанс, който има най-висока диагностична стойност.

Лечението на дисковата болест е комплексно. Обикновено при изостряне се използват различни медикаменти във вид на перорални средства или инжекции, а в ремисиите – подходящ двигателен режим и физиотерапия, включително балнеосанаториално лечение. При определени показания е необходимо оперативно лечение.

Най-важните и спешни индикации за оперативно лечение са смущенията при уриниране (невъзможност за уриниране или изпускане). Други индикации са слабост при движение в някой крайник (наличие на пареза), както и чести.и тежки изостряния на заболяването.

Как да се пазим от дискова херния

Профилактиката на болестта е много важна. Тя бива първична(преди възникването на заболяването) и вторична(при вече налично заболяване за предпазване от прогресия на болестта). Първичната профилактика включва поддържане на добра физическа активност чрез избягване на заседналия живот и редовно спортуване, избягване на тежки хронични натоварвания на гръбнака, удобна работна поза, правилна техника при вдигане на тежести.

Вторичната профилактика, освен тези мерки, трябва да включва предпазване от т.нар. провокиращи моменти – резки движения, вдигане на тежести, простуда. Необходимо е редовно провеждане на физиотерапия или балнеосанаториално лечение, включително комплекси от упражнения за заздравяване на мускулатурата около гръбначния стълб (т.нар. мускулен корсет).

При по-тежки случаи може да се наложи носене на колан, ограничаващ движенията в съответната част на гръбнака. В столичната многопрофилна болница „Софиямед“ разполагаме с възможности за комплексна диагностика и лечение на дисковата болест от най-модерна диагностична апаратура до високо квалифицирани специалисти от всички необходими специалности като невролози,неврохирурзи, ортопеди, ревматолози, физиотерапевти.

Свързани теми: Инжекция при болки в кръста спасява от операция

Приведен гръб пред компютъра = дископатия

Болките в гърба – най-често заради дискова херния или стеноза

СНИМКА: АРХИВ

Свързани публикации

1 коментар

  1. Операцията при дискова херния не е задължителна. Внимавайте с упражненията, при дискова херния те могат да навредят.

Коментарите са затворени

- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -