четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоИнтервюПросто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът

Просто изследване на кръвна захар не стига да се открие диабетът

Д-р Наталия Темелкова е ендокринолог в Александровска болница. Участва активно в кампании за пациенти, свързани с диабета и щитовидната жлеза.

– Д-р Темелкова, защо случаите на диабет стават все по-тежки въпреки наличието на все повече съвременни терапии?

– Основната грешка е, че много диабетици се откриват късно. За това има причина – липсата на концентрирано мислене у джипитата по отношение на рисковите пациенти. Там има едни изследвания, които се правят формално защото са задължителни в профилактичния преглед. За хората с диабетици в рода си и признаци на метаболитен синдром единичната кръвна захар, която ще попълним в картона, изобщо не е достатъчна. Би трябвало да им се направи или гликиран хемоглобин или натоварване с глюкоза. Всички знаем, че направленията са ограничени, но може поне честно да се каже на пациента, че има нещо, което той може да направи за здравето си. Изследване за гликиран хемоглобин струва около 15 лв.

Друга причина е, че личните лекари рядко изпращат при специалист диспансеризираните при тях диабетици на перорална терапия. Всъщност пациентите остават прекалено дълго за наблюдение при джипитата, които не могат да преценят точно кога трябва да се коригира терапията. Това е по-скоро регулаторен проблем, свързан с лимитите на направления за прегледи и изследвания.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Особености на храненето при диабет – малки порции, повече фибри
Рецептори за сладкото има и в червата, при диабета те не работят
Анализ на ретината издава диабетната невропатия
Може ли човек да има „малко“ диабет?
Учени от Пловдив: За 8 седмици тученицата рязко снижава кръвната захар

– Личните лекари масово препоръчват профил, а не гликиран хемоглобин, ако се установи повишена кръвна захар. Правилно ли е това?

– Профилът струва по-евтино, затова се избира по-често. Това изследване най-често не отговарят на всекидневния начин на живот на пациента. В някои лаборатории казват на пациента: „Изяж една баничка и ела“, което е абсурдно. Някои спират лекарствата по време на профила. Има голямя неграмотност по отношението на това, какво очакваме от това изследване. То има смисъл при хора с изявен диабет. При пациенти, които са на границата като стойности и с рискови фактори, много по-добре е да се направи натоварване с глюкоза. Ако се направи в комбинация с приемане на инсулин, то може да хване освен въглехидратната компенсация и състояние на хиперинсулиново състояние дори преди изявата на диабета. Или да се хванат междинните групи на нарушен въглехидратен толеранс, които могат да бъдат третирани много по-ефективно.

Грешките продължават и в проследяването и в използването на възможностите на лабораторните показатели. Така на практика джипитата не са наясно с това, как се развива диабетът на пациентите им.

– Вярно ли е, че в България захарната болест се среща по-често, отколкото в други страни?

– В Европа средната честота на диабета е 8%, очаква се да стане 9,5%. В България голямо проучване показа, че болните у нас са повече от средното за ЕС – над 9%.
Непрекъснато говорим за цените на лекарствата, но те заемат едва 7% от разходите. Огромните разходи при диабета са заради усложненията, до които той води –неврологични, инвалидизации, ампутации. За съжаление в здравната политика доминира мандатното мислене.

– Каква е разликата между диабет тип едно и тип две?

– Диабет тип 1 засяга 10-15% от всички пациенти със захарна болест. При него са увредени бета клетките на панкреаса, които произвеждат инсулин. Те са унищожени от автоимунен процес. На тази база инсулиновото лечение няма алтернатива. Затова и една голяма част от възможностите при диабет тип 2 са неприложими при него. Пандемията е при втори тип. Точно този тип е наследствен. Хората трябва да бъдат много по-внимателни към ранната диагноза. Ако бабата е развила диабет на 80 г., то вероятността сегашният й внук да се окаже с тази диагноза на 40-50 г. е изключително голяма.

Основната рискова група са хора с наднормено тегло. При тях има голямо количество инсулин, но той действа лошо, наблюдава се инсулинова резистентност. В етапа на развитие на болестта инсулиновата свръхсекреция постепенно намалява и може да бъде изчерпана. Тогава може да се наложи инсулиново лечение. Много пациенти могат да изкарат цял живот с помощта на диета, ако са дисциплинирани. При други след 2-3 г. имат нужда от двойно-тройно комбинирана терапия, или пък се стига до инсулин. Сега над 60 г. всеки четвърти има това заболяване. Основната причина е нарастване на телесното тегло. Показателен е индексът на телесната маса – за нормално се приема индекс 25-30. В групата с индекс над 30 повечето развиват диабет.

– Диабетът изисква промени в начина на живот. Спазват липациентите препоръките на лекаря?

– В първия момент пациентът приема диагнозата като присъда, показва се колаборативен, изпълнява стриктно лекарските предписания. С времето обаче се отпуска, забравя защо кръвната им захар трябва да бъде нормална. Лошото е, че покачването на стойностите не боли. Един човек с кръвна захар от 11-12 милимола може да се чувства напълно комфортно. Но при тях рискът от сърдечна смърт е два до 4 пъти по-висока. Половината от диабетиците имат полиневропатия (увреждане на периферните нерви) още при откриването на заболяването. Това е защото с диагнозата се закъснява. При тип 2 стойностите първо започват да се променят след нахранване. При рисковите групи изследването само на гладно не дава достатъчно сведения. Би трябвало тя да се проверява или два часа след нахранване, или натоварване с глюкоза.

Любимите на всички лекари профили са безсмислени, когато търсим съществуващо заболяване. Обикновено това са три стойности на гладно, те нямат особена информативна стойност. В началото на заболяването е гликираният хемоглобин, след нахранване ако са по-високи стойности – около и над 11 милимола.

– Значи нашата система изпуска граничните състояния, които се лекуват по-лесно…

– Граничното състояние се нарича нарушен въглехидратен толеранс – за да се хване то, трябва да се направи натоварване с глюкоза. Там се гледат стойностите на втория час след изпиване на точно количество глюкоза. Ако те са под 7,8, няма основание за тревога. Ако са над 7,8 до 11,1 милимола има нарушен толеранс. Няма нарушение при още едно условие – ако инсулинът е нормален. Защото един пациент може да поддържа нормална кръвна захар, но за сметка на три пъти повече инсулин. Тоест този човек има хиперинсулинова секреция. Ако тя се потисне навреме, може да не се стигне до същинско заболяване. В групата на хората с нарушен толеранс специалистите имат шанс да излекуват поне половината пациенти. За целта обаче тези рискови пациенти трябва да се търсят активно. На практика ги откриваме много късно – когато не само има заболяване, но и някои увреждания.

– Диабетиците често имат придружаващи заболявания. Трудно ли се проследяват те?

– Диабетът дава два до 4 пъти по-голям риск за инсулт, той е водеща причина за нетравматична ампутация на крайник, за слепота, основна причина за пациенти на хемодиализа. Това е огромно бреме не само аза семейството, но и за цялото общество. Това предполага комплексна грижа за хората с диабет – да се контролира хипертонията, дислипидемията. Ако пациентът е с добра кръвна захар, но с високо кръвно и висок холестерол, при него рискът от инфаркт е много голям. Такива хора трябва да бъдат третирани активно за всички показатели. Лечението само на захарта не е достатъчно.

50% от диабетиците вече имат данни за сърдечносъдово заболяване. Голяма част от тези пациенти ги откриваме в интензивните отделения. Като се поровим в картона му се вижда, че е имал кръвна захар 8-9 милимола, но никой не е обърнал внимание. Така се стига до сериозни усложнения.
Всяко увеличение на гликирания хемоглобин с 1% качва и риска от усложнения. Като оптимална стойност можем да посочим 7 милимола. Още по-добре 6,5 милимола, но това е реално за млади хора в добро общо здраве. За хора на възраст с тежка сърдечна патология може да се приеме за нормално до 7,5 милимола.

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -