четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоЗаболявания и лечениеСъществува ли алергия от слънцето?

Съществува ли алергия от слънцето?

Има хора, които получават обриви на плажа. При тях може да става дума за слънчева алергия, обяснява д-р Веселин Матеев, алерголог от Александровска болница. Смята се, че UV лъчите променят химически някои молекули в кожата. Спрямо тези молекули се изработват специфични антитела и когато повторно се освети кожата, възниква алергична реакция.

Добре е да се използват UV филтри, така ще избегнем неприятностите на плажа. Понякога обаче „обривите“ всъщност са дребни пъпчици – фоликулит, който представлява инфекция на корените на косъмчетата по тялото. Те се появяват след епилация, ако мястото не е дезинфекцирано.

Натурални масла за защита от слънцето на кожата

Може да е резултат и от топлото време. Потим се повече, мастните жлези са по-активни и секретът им задръства корените на косъмчетата. Започва възпалителен процес, който се усложнява и от обичайните бактерии, които полепват по кожата.

Понякога е трудно да се разбере, че става дума за бактериална инфекция, а не алергия. Добре подготвен лекар ще разбере разликата и ще даде антибиотици, но друг ще изпише само противоалергични препарати, от което пациентът няма да оздравее, обобщава специалистът.

Редактор Ина Димитрова

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -