Реклама
Начало Новини Хибриден хормон улеснява ин витро

Хибриден хормон улеснява ин витро

0
Реклама

Нов метод ин витро щади жените, като им спестява част от болезнените процедури. Иновацията бе представена в Музейната галерия за модерно изкуство в София. При прилагането му не се налагат чести посещения на жените в ин витро центровете. Така не се нарушава социалната им активност, а психологическото натоварване е по-малко. Причината е, че инжекции не се слагат всеки ден, а само веднъж в седмицата през целия период, който отнема малко повече от месец.

„Иновацията се дължи на създаден хибриден хормон, който няма аналог в човешкото тяло, а се базира на два вида хормони“, обясни д-р Георги Николов, цитиран от агенция „Дартснюз“. По този начин се отделят повече яйцеклетки и няма покачване и спадане на нивото на хормоните сутрин и вечер, какъвто процес се забелязва при методите ин витро, познати досега. „Успеваемостта е над 26%, което е повече в сравнение с традиционно познатите начини за ин витро оплождане, а данните са направени сред група жени, средната възраст на които е 37 години“, обясни още д-р Николов. По думите му новият терапевтичен режим няма и странични ефекти.

Реклама

В събитието участваха още лекари от ин витро центрове „Надежда“ и „Репробиомед“, фондация „Искам бебе“, сдружение „Зачатие“, както и Бернадет Менаартс, която е член на екипа, разработвал нововъведението в продължение на 10 години. Иновативният режим е важен за успеха на ин витро процедурата, защото се отличава с висока ефективност при стимулирането на дейността на яйчниците – първият и основен етап от цялостния процес ин витро.

Прилага се в Европа от 2005, приложен безплатно върху 180 българки

Прилагането на новия терапевтичен режим в Европа започва през 2005 година, а в България през пролетта на 2012-та. След като е одобрен от Агенцията по лекарствата, той получава и 100% реимбурсиране от център „Фонд за асистирана репропродукция“ към министерството на здравеопазването.

До момента режимът е бил приложен безплатно на 180 българки, които са се подложили на ин витро процедури. За десетте месеца на тази година център „Фонд за асистирана репропродукция“ е одобрил 3180 молби на пациенти.

Първото ин витро бебе – на 34 години

Първото ин витро бебе е родено през 1978 година във Великобритания от Лесли Браун. За 34 години от първата процедура чрез този метод са се родили пет милиона деца по света, сочат данни, изнесени на последната конференция на Международния комитет за мониторинг на асистираните репродуктивни технологии.

СНИМКА: АОК

Реклама

Exit mobile version