Реклама
Начало Новини Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт

Херпес зостер e риск за инсулт или инфаркт

0
херпес зостер
Реклама

Появата на херпес зостер е неприятна и болезнена. Инфекцията обаче дава отражение години по-късно, като повишава риска от инсулт или инфаркт, съобщава немският сайт „Нетдоктор“, като цитира британски учени. Като база за сравнение екипът от Университетския колеж в Лондон оценили данни за 106 000 пациенти, които някога са страдали от херпес зостер.

Сравнили ги с тези на 213 000 души, които никога не са страдали от вирусното заболяване. За да няма изкривяване на резултата, учените елиминирали други рискови за сърцето и съдовете фактори като индекс на телесната маса над 30, пушене, високи стойности на холестерола или диабет.

Реклама

 

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Заради варицелата чакат бум и на херпес зостер
Стрес, преумора, глад или претопляне активират вируса на херпеса
Проблемите в стомаха може да са от вируса на варицелата

Резултатът бил категоричен: При по-младите хора под 40 г. рискът от инсулт бил завишен с 74%, ако те вече били боледували от херпес. Вирусната инфекция е самостоятелен рисков фактор за съдови заболявания, особено за инсулти, кръвоизливи в мозъка и инфаркти, заявяват учените. В групата до 40 г. е установен не само повишен риск от инсулт, а и от инфаркт – той е повишен с 50%. Вероятността от исхемичен пристъп пък била повишена 2,4 пъти. Ставало дума за смущения в кръвоснабдяването на мозъка, които завършвали с неврологични увреждания. При хората над 40 г. рискът не бил толкова драстично изразен. Заплахата от инсулт била повишена с 15%, а от инфаркт – с 10%. Възможно е при възрастните сърдечносъдовите заболявания да се наблюдават по-внимателно и затова да се реагира навреме – така специалистите обясняват тази особеност. Те съветват, ако сте имали някога херпес, редовно да проверявате стойностите на кръвната захар и на мазнините в кръвта.

Заболяването се провокира от вируса варицела-зостер, който е част от групата на хепресните вируси. При първото заразяване човек се разболява от варицела. След това вирусът остава завинаги в тялото. В нормалния случай имунната система успява да го държи в шах, така че ново заболяване не се развива. При около една четвърт от вирусоносителите обаче се стига до нова инфекция – този път под формата на херпес. Появява се обрив с мехурчета и зачервяване – преди всичко в областта на гърба или гърдите. В повечето случаи херпесът е доста болезнен, тъй като се възпаляват и нервни пътища.

Източник: Netdoktor.de

Реклама

Exit mobile version