Реклама
Начало Новини Хапчетата за холестерол пазят от инфекции

Хапчетата за холестерол пазят от инфекции

0
Реклама

Приемането на статини, които регулират холестерола, намалява риска от инфекции и респираторни заболявания като пневмонията, твърдят учени от Импириъл Колидж Лондон, цитирани от в. „Дейли мейл“. Лекарствата се изписват за предпазване от инфаркт и инсулт, но изненадващо се оказва, че пазят и от други тежки заболявания.

Анализи на данни от британски пациенти показали, че смъртността при тези, които приемат статини над 10 г., е по-ниска. Те били по-малко податливи на инфекции и пневмонии. Анализът бе представен на конгреса на Европейското дружество на кардиолозите в Париж.

Реклама

Как действат статините, как трябва да се приемат

Статините се използват често от лекарите срещу сърдечни пристъпи и инсулти. Сега експертите отново прегледали в дългосрочен план резултатите на над 10 000 пациенти с високо кръвно, които получили на случаен принцип аторвастатин или пласебо (хапче само от нишесте) между 1998 и 2000 г. През 2003 г. експериментът бил преустановен, тъй като статините доказали, че са ефективни за предпазването от сърдечни пристъпи и инсулти.

Оттогава насам повечето пациенти и от двете групи продължили да приемат лекарствата. Новото проучване се фокусирало върху броя и причината за смъртта на 4605 пациенти във Великобритания. След 11 г. общата смъртност била по-ниска с 36% в групата, която от самото начало вземала статини. Този успех бил заради по-малкото инфекции и пневмонии при тях. При смъртността от рак разлика в групите нямало.

Високи дози статини са риск за бъбреците

Проф. Питър Сивър от Импириъл Колидж Лондон заяви, че този резултат бил неочакван. „Ползата от статините за предпазване от инфаркт и инсулт бяха известни, но сега се оказва, че също толкова важен ефект е профилактиката на смърт поради други причини, с която те успешно се справят“, изтъква той. Въпреки че проучването е било с едно определено лекарство, проф. Сивър смята, че всички статини имат такъв положителен ефект.

На конгреса обаче бе припомнено, че лекарствата за холестерол могат да предизвикат нежелани ефекти като мускулна слабост, и проблеми с черния дроб и бъбреците. Гай Де Бекър от Университета в Гент, Белгия, заяви: „Нека сме предпазливи. Тези констатации може да са и плод на случайност. Те са интересни, но са необходими допълнителни проучвания.“

Реклама

Exit mobile version