Реклама
Начало Новини Хапче спира смъртта на мозъчни клетки

Хапче спира смъртта на мозъчни клетки

0
Реклама

Британски учени откриха как да спрат смъртта на мозъчните клетки и така отбелязаха напредък в лечението на“ болестта на Алцхаймер, съобщи в. „Индипендънт“. Медикаментът е използван за спиране на смъртта на мозъчни клетки при мишки. Учени приветстваха откритието като „повратна точка“ в търсенето на лекарство, което да победи болестта на Алцхаймер, макар и перспективата да бъде създадено хапче срещу нея да остава далечна.

Медикаментът блокира погрешен сигнал в мозъка, когато е засегнат от невродегенеративни болести, които изключват производството на важни протеини. Това оставя мозъчните клетки незащитени и те умират. Той е тестван с мишки с прионно заболяване – най-добрият животински модел за човешки невродегенеративни болести.

Учените са убедени, че същите принципи важат и за човешки мозък със заболяване като алцхаймер или паркинсон. Изследването е проведено в университета на Лестьр. Макар и медикаментът да е имал значителни странични ефекти, като отслабване и лека форма на диабет, ръководителят на екипа проф. Джована Малучи е убедена, че „не е невъзможно“ те да бъдат премахнати. Пробивът беше посрещнат много възторжено от специалистите, които все пак предупреждават, че това е по-скоро значимо доказателство на принцип и възможна основа за разработване на нови лечения, а не гаранция за лечимост на болестта на Алцхаймер в близко бъдеще.

Реклама

Exit mobile version