Реклама
Начало Новини Глаукомата може да се окаже автоимунно заболяване

Глаукомата може да се окаже автоимунно заболяване

1
Реклама

Глаукомата може да се окаже автоимунно заболяване, в основата на което са различни бактерии. Съобщението на учени от Масачузетския технологичен институт, които оповестиха резултати от свое ново проучване, е на път да преобърне схващането на науката за това заболяване. Изводите им имат огромно значение, тъй като глаукомата е болест, която засяга близо 70 милиона души по света. Тя уврежда ретината и оптичния нерв и може да доведе до слепота.

Въпреки напредъка на медицината, първопричините за нея до известна степен остават мистерия. Знае се, че има известно генетично влияние, което може да се предава по наследство.

Имунни клетки атакуват протеини в ретината

Интересът към новото проучване на МТИ, което излиза с извода, че глаукомата може всъщност да е автоимунно разстройство, е много голям. В експеримент с мишки учените показаха, че собствените Т-клетки на организма са отговорни за прогресивната дегенерация на ретината, наблюдавана при глаукома. Тези Т-клетки изглежда се подготвят да атакуват невроните на ретината в резултат на предишни взаимодействия с бактерии, които обикновено живеят в нашето тяло. Така те погрешно смятат, че в окото се развива инфекция и го атакуват. 

Реклама

Откритието дава нови насоки на битката с глаукомата. Дава надежди, че може да се разработят нови лечения чрез блокиране на тази автоимунна активност, твърди Джианджу Чен, професор по биология в МТИ, член на Института за интегративни ракови изследвания на института и един от старшите автори на изследването. То е публикувано в научното списание Nature Communications на 10 август 2018 г.

Вижте още: Как се диагностицира и лекува глаукома?

Причината за глаукома – повишено вътреочно налягане

глаукома катаракта прегледЕдин от най-големите рискови фактори за развитието на глаукома е повишеното налягане в окото. То се получава често при възрастните хора. Вследствие на това каналите, които позволяват течността да се отцежда от окото, биват блокирани. За съжаление болестта в много случаи се открива, едва когато напредне. Често пациентите не осъзнават, че имат заболяването, докато не загубят половината от ганглийните клетки на ретината.

Повечето лечения се фокусират върху понижаване на налягането в окото (вътреочно налягане). Въпреки това, при много пациенти заболяването се влошава, дори след като вътреочното налягане се нормализира. Подобни резултати били получени и при експеримента с мишки сега.

„Това ни наведе на мисълта, че тази промяна в налягането задейства някаква прогресия и първото нещо, което ни дойде на ум, е, че това може да бъде имунен отговор“, казват от екипа.

За да тестват тази хипотеза, изследователите потърсили имунни клетки в ретината и наистина открили Т-клетки там. Това е необичайно, защото Т-клетките обикновено не са допускани в ретината. Тя е изолирана от стегнат слой от клетки –  кръвна бариера на ретината, която има за цел да потисне възпаление на окото. Когато вътреочното налягане обаче се повиши, Т-клетките по някакъв начин успяват да преминат през тази бариера и попадат в ретината.

Високо вътреочно налягане не уврежда окото, ако няма Т-клетки

За да се уверят, че именно имунните клетки влияят за напредъка на болестта, учените повишили вътреочното налягане при мишки, в които липсват Т-клетки.  Установили, че това налягане без присъстивие на имунни клетки уврежда съвсем леко ретината и болестта не напредва, след като налягането в очите се върне към нормалното.

Допълнителни проучвания разкрили, че свързаните с глаукомата имунни клетки се насочват към определени протеини в окото, които помагат на клетките да реагират при стрес или нараняване.

Обяснението на учените е, че Т-клетките преди това са били в контакт с определени протеини на бактерии. В даден момент имунните клетки не могат да разграничат тези специфични протеини на собственото тяло (наричани още протеини на топлинен шок) от тези на бактериите. Причината е, че двата вида протеини много си приличат.

Хипотезата била доказана в нов експеримент. Учените се опитали да предизвикат глаукома в мишки без бактерии, но опитните животни не развили болестта.

При хора с глаукома се откриват 5 пъти повече имунни клетки в окото

По-късно учените проверили нивото на специфичните имунни клетки и  при хора с глаукома. Така установили, че при тези пациенти се откриват пет пъти повече  Т-клетки от нормалното ниво, характерно за протеините на топлинния шок. Затова те смятат, че изводите им могат напълно да бъдат пренесени и върху  хората.

Има ли определен вид бактерии, които да провокират имунната реакция, която води до глаукома? Отговорът на учените от САЩ е, че по-скоро става дума за комбинация от бактерии, а не само за една определена.

Подозренията за други невродегенеративни процеси остават

Един от въпросите, които изследователите планират да проучат много скоро, е дали други компоненти на имунната система могат да бъдат включени в автоимунния процес, предизвикващ глаукома.

Те не изключват възможността този феномен да се основава на други невродегенеративни разстройства. Затова ще продължат да търсят начини за лечение чрез блокиране на автоимунния отговор.

„Това, което научаваме от нашите проучване на окото, може да се приложи към мозъчните заболявания. В крайна сметка науката може да помогне за разработването на нови методи за лечение и диагностика“, обобщава Донг Фен Чен.

Реклама

1 коментар

  1. За щастие има доказателства, че с помощта на стволовите клетки има начин състоянието да се облекчи и дори излекува.

Коментарите са затворени

Exit mobile version