Реклама
Начало Новини Две лекарства намаляват ефективно риска от повторен инсулт

Две лекарства намаляват ефективно риска от повторен инсулт

0
Реклама

Рискът от повторен инсулт може да се намали с определена комбинация от лекарства. Учени от Япония излязоха с нови препоръки. За целта цилостазол, който е медикамент за разреждане на кръвта, се приема заедно с аспирин или клопидогрел, казва главният автор на проучването д-р Казунори Тойода, директор на Националния център за мозъчни и сърдечно-съдови заболявания в Суита, Осака.

Монотерапия с аспирин и клопидогрел е по-малко ефективна

Според експертите така пациентите имат по-малък риск от рецидив на исхемичен инсулт в сравнение с тези, които са получавали само аспирин или клопидогрел. Резултатите от работата им са представени на American Stroke Association’s International Stroke Conference 2019 – международна конференция за изследователи и клиницисти, ангажирани с проучвания и лечение на мозъчно-съдовата болест.

Реклама

Инсулт се лекува в „златния прозорец“ – до 6-ия час

Наистина, доказателствата, че аспирин и клопидогрел намаляват ранния рецидив на исхемичен инсулт, са неоспорими. Ползата от тях обаче не трае дълго във времето. В много случаи рисковете от сериозно кървене при продължителна употреба са сериозни, коментира д-р Тойода.

Цилостазол проверен за безопасност в дългосрочна терапия

хапче, лекарстваОт друга страна има доказателства, че цилостазол предотвратява повторния мозъчен инсулт, при това без да увеличава сериозно риска от кървене в сравнение с аспирина. Затова учените решили да проучват дали двойната антитромбоцитна терапия, включваща цилостазол, е подходяща за продължителна употреба като ефективност и безопасност.

Проучването The Cilostazol Stroke Prevention Study for Antiplatelet Combination (CSPS.com) е проведено в различни центрове. То е  отворено и паралелно. Високорискови пациенти получавали на случаен принцип или само аспирин, или клопидогрел или пък комбинация от цилостазол с аспирин/клопидогрел. Проучването е осъществена в 292 центрове в Япония и продължило около 4 години. Обхванати са 1839 пациенти, включително 756 пациенти, приемали аспирин, и 1083, приемали клопидогрел. Всички те претърпели исхемичен инсулт в рамките на 6 месеца назад.

Учените установили:

  • Повторният исхемичен инсулт при високорискови пациенти е по-рядко срещан при продължително двойно лечение с цилостазол плюс аспирин или клопидогрел в сравнение с дългосрочно лечение само с аспирин или само с клопидогрел.

И при двата подхода рискът от голямо кървене е сходен.

Източник: Heart.org

Реклама

Exit mobile version