Реклама
Начало Новини Домашният прах виновен за това, че дебелеем

Домашният прах виновен за това, че дебелеем

0
Реклама

Изненадващо се оказа, че домашният прах може да задейства процеси в организма, които благоприятстват трупането на килограми, съобщава в. „Дейли мейл“. В него се съдържат субстанции, които са широко използвани в бита и се откриват в противопожарните химикали, лубрикантите и пластмасата. Откритието дава още един отговор на въпроса, от какво пълнеем, въпреки че внимаваме за храната.

При определени условия химичните съединения, които се съдържат в праха на жилището, се свързват с рецептора PPARgamma – вид протеин, и го активират. Това установиха учени от университета „Дюк“ в Северна Каролина. Протеинът регулира метаболизма на мазнините и регулира клетъчното делене и клетъчната смърт. Преди това учените са показали, че много съединения, включително органофосфатите и метаболитите на полибромдифенили, могат да се свързват с рецептора PPARgamma.

Все пак преди нямало достатъчно доказателства, че тези съединения са в състояние да го активирате. Затова експертите провели ново изследване. Проучили химическите съединения от домашен прах, на чието влияние хората са изложени всекидневно. Особено малките деца биват засегнати по-силно.

Реклама

Проучването показало, че 28 от 30-те полулетливи съединения могат да се свързват с рецептора и да го активират. Изследователите са забелязали признаци на активиране на в повече от половината от 25-те проби от прах, събрани на случаен принцип от домове, офиси и спортни зали. В бъдеще учените планират да дадат оценка на последиците от хроничното излагане на ниски нива на тези съединения.

Източник: Daily Mail

Реклама

Exit mobile version