Реклама
Начало Новини Добавките с витамин D не носят полза

Добавките с витамин D не носят полза

0
преглед белия дроб
Реклама

Липсата на витамин D може да предизвика сериозни здравословни проблеми – не само остеопороза, но и слаба имунна система, астма, високо кръвно, възпалителни заболявания на червата, диабет тип 2, кариес, ревматоиден артрит, косопад. Обикновено се препоръчва през зимата рисковите групи, най-вече възрастните хора, да приемат витамина като хранителна добавка. Сега обаче специалисти изразяват съмнение в ползата от това.

Витамин D не е истински витамин, а по-скоро хормон или предшественик на хормон. Важен е за усвояването на калция в организма. Оптималната концентрация в кръвта е около 50 наномола на литър. За точната стойност специалистите спорят. На денонощие организмът се нуждае от 10 до 20 микрограма – между 400 и 800 IE от витамина. Точното количество зависи от възрастта. Част от витамина се образува от черния дроб и бъбреците, но за това се нуждае от слънчева светлина. С храната го приемаме от риби като херинга, скумрия, сьомга, риба тон, черен дроб, жълтък, масло, сметана, различни видове гъби. Така покриваме около 20% от нуждите си.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Витамин D може да намали риска от диабет
Гълташ калций на хапчета – рискуваш шипове
Пробиотиците вдигат нивото на витамин D в организма
Повишената дневна сънливост се свързва с липса на витамин D

Съмненията за ползата от хранителните добавки идват от ново проучване. В него са наблюдавани 2805 пациенти, при които в началото нивата на витамин D били под нормата. Те получавали дневно доза от 2000 IE / 50 микрограма като хранителна добавка. Учените обаче не успели да докажат положителен за здравето ефект от приема й. Увеличената концентрация на витамин D в кръвта не довела до намалена поява на определени заболявания, които зависят от него. Не намалял рискът от хронични заболявания. Забелязано е малко по-рядка поява на колоректален рак, но като цяло не бил отбелязан спад на новопоявилите се тумори.

Реклама

Витамин D като добавка не намалил стойностите на гликирания хемоглобин при диабетиците. При по-възрастните, особено жените, дневна доза от 800 IE/20 микрограма леко намалила смъртността. Какви са изводите? Според учените ниските нива на витамина не са причина, а следствие на много заболявания. Стойности под нормата се свързват с възпалителни процеси. Затова те съветват да не се прибързва с вземането на добавки. За изясняването на връзката на витамин D с превенцията на определени заболявания се правят 5 проучвания с 20 000 пациенти, които ще приключат през 2017 г.

Реклама

Exit mobile version