четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниАспирин срещу рака на дебелото черво

Аспирин срещу рака на дебелото черво

Всекидневната доза аспирин може да помогне в борбата срещу рака на дебелото черво на два фронта, пише в. „Дейли експрес“, позовавайки се на резултатите от холандско проучване, представено на Европейския онкологичен конгрес в Амстердам. Авторите му от университета на Лайден са установили, че медикаментът от една страна може да предпазва от развитие на рака, а от друга – помага за контрол на метастазите при вече проявило се заболяване.

Предишни изследвания показали, че ниските дози аспирин влияят благоприятно върху състоянието на пациенти с рак на дебелото черво. Механизмът на действие на медикамента обаче оставаше неясен. Авторите на новото проучване изследвали как аспиринът влияе върху тромбоцитите – клетки, чиито повишен брой води до образуването на тромби. Специалистите са установили, че лекарството помага за „разобличаването“ на туморните клетки, така че имунната система да ги забележи и унищожи.

„Смятаме, че тромбоцитите играят роля в разпространението на рака до други части на тялото, като осигуряват „щит“ на туморните клетки в кръвта, и те стават неразпознаваеми за имунната система и в крайна сметка колонизират отдалечени органи. Аспиринът помага за разобличаването на раковите клетки, въздействайки върху образуването на тромбоцити“, обясняват изследователите.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Аспиринът забавя развитието на рака
Ефектът от скъпите стентове бил като този на евтиния аспирин
Аспиринът пази от спонтанен аборт
Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -