Реклама
Начало Новини Добавки с витамин В3 свалят риска от рак на дебелото черво

Добавки с витамин В3 свалят риска от рак на дебелото черво

0
рак на дебелото черво
Реклама

Диетата, богата на фибри, може да намали риска от възпалителни заболявания на дебелото черво и дори от рак. Последните проучвания обаче показват, че витамин B3 (ниацин) притежава подобни свойства, пише Medical News Today. Затова експертите предлагат той да бъде добавен към диетата, богата на баластни вещества.

Ефектът от витамина бил проверен върху мишки без рецептор Gpr109a – при липсата му гризачите често развивали рак на дебелото черво и възпаление на червата. Оказало се, че дори при липсата на полезни бактерии – например унищожени след приемане на антибиотик – ниацинът карал имунните клетки в червата да започнат да се борят с възпалението.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Полипите на дебелото черво са потенциално опасни за рак
Шепа ядки всеки ден пази от рак
Аспирин срещу рака на дебелото черво
Диагностика и хранене при улцерозен колит

Консумацията на фибри води до производството на веществото бутират, който активира рецептора Gpr109a в имунни клетки (макрофаги и дендритни клетки на червата). Тези клетки произвеждат антивъзпалителна молекула и предават сигнали към Т-клетките, които са основни елементи на имунната система. Това от своя страна кара Т-клетките да произвеждат противовъзпалителни молекули (цитокини). Епителните клетки по лигавицата на червата под влиянието на бутират започват да отделят цитокини – протеини, които стимулират заздравяването на рани.

Реклама

Учените смятат, че големи дози ниацин могат да помогнат за лечението или профилактиката на улцерозен колит, болестта на Крон и колоректален рак, а също така и на фамилната аденоматозна полипоза. Експертите са напреднали в проучванията си и вече се подготвят за клинични проучвания.

Реклама

Exit mobile version