Реклама
Начало Новини Диабет тип 1 може да е заради стомашни вируси

Диабет тип 1 може да е заради стомашни вируси

0
болно дете вируси висока температура
Реклама

Все по-често лекарите поставят диагнозата диабет тип 1, без да има генетично предразположение. Това накарало учени от Медицински университет в Китай да проверят връзката между диабета и ентеровирусите, особено разновидностите коксаки А и еховирус. Този тип инфекция може да се прояви със стомашно-чревно разстройство или пък само със зачервено гърло. По принцип диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, се развива под влиянието на генетиката, пробиви в имунната система и намеса на външни фактори.

Експертите установили, че при децата инфекцията с ентеровируси повишава риска от заболяването с 48% в сравнение с онези, които не са прихващали инфекцията. За целта са проучени данни от 570 133 деца с ентеровирусна инфекция. Контролната група от деца без инфекция включвала същия брой.

Честотата на диабет тип 1 била по-висока в първата група – 5,73 случая на 100 000 души, а във втория – 3.89 до 100000. Най-голям бил рискът при инфектирани деца над 10 г. Паралелно с това е проведено проучването ТЕДИ за установяване на фактори от околната среда, които влияят за отключване на диабета при млади хора. То установило категорично връзката между инфекция с вируса коксаки В1 и повишеният риск от диабет тип 1.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Може ли грипът да предизвика диабет?
Ентеровируси докарват и диабет 
Сваляйте капака на тоалетната, иначе заразите плъзват 
Реклама

Източник: Ремедиум

Реклама

Exit mobile version