Реклама
Начало Новини Гастритът се среща и при малки деца, причината е инфекция с хеликобактер

Гастритът се среща и при малки деца, причината е инфекция с хеликобактер

0
д-р Пенка Янева гастроентеролог София
Реклама

Децата се оплакват от коремна болка, която се повтаря от около три месеца с неустановена честота. Появява се от време на време и продължава няколко минути, без да окаже съществено влияние върху състоянието на детето. Въпреки това всеки симптом, свързан със стомаха или червата, трябва да се взема на сериозно. Причината е, че в лигавицата на стомашно-чревния тракт се намират около 80% от имунокомпетентните клетки на организма. Именно те го защитават от патогенни микроорганизми и хранителни алергени.

Болките в корема при деца са няколко типа

Повечето са с прояви от страна на горните отдели на гастроинтестиналния тракт, болките са в горната част на корема, над пъпа. Понякога се  съпровождат с пребледняване и гадене, дори повръщане. Детето спира да играе. Изглежда доста сериозна болка, но трае само няколко минути. Извън периода на пристъпа няма никакви други симптоми.

Първата работа на лекаря е да проучи дали болката не се явява преди хранене, на гладно или веднага след храненето. Подозрението е за гастрит, който се среща и в ранна детска възраст, когато е провокиран от  инфекция. В училищна възраст се срещат и хронични гастрити, които са свързани с инфекция от Хеликобактер пилори. Смята се, че фамилното предразположение е  да са наследили клетъчни рецептори свързващи  тази бактерия. Тя  се задържа в стомаха, предизвиква възпаление –гастрит и след години язвена болест на дванадесетопръстника.

Реклама

Ако един от родителите има гастрит или язва и детето се оплаква от коремни болки, свързани с храненето, добре е да се пусне изследване за Хеликобактер пилори. В  част от  случаи не се открива връзка с храненето, нито с вида на храната, както и  с акта на дефекация. Няма определена закономерност или пък друга проява освен  болката. Тя продължава по няколко минути, появява се веднъж на две-три седмици или по-рядко. В останалото време детето е в добро състояние. Всичките изследвания дори при болка излизат нормални. Моят съвет е, ако родителите за първи път се сблъскат с подобно оплакване от страна на детето, да направят поне някои изследвания – пълна кръвна картина, урина и ако има диария – фекална проба. Това би ориентирало специалиста при прегледа.

Има и коремна болка, свързана с дефекацията, тоест с долните отдели на гастроинтестиналния тракт. Понякога запек и диария се редуват, или пък има само диария като израз на раздразнения колон, както и затруднена дефекация.

Възможни причини за диария и запек

Диария е причинена често от  вируси и патогенни микроорганизми, постинфекциозна вторична хиполактазия, хранителна алергия.  Обстипацията  се наблюдава често при деца който не приемат достатъчно плодове и зеленчуци , особенно след едногодишна възраст когато са на преходно хранене. Дори до 3-5-годишна възраст не ядат достатъчно зеленчуци и плодове. Обстипацията  може да е психогенно обусловена, като пример  махането на памперса или  привикването към гърне, постъпване в детски ясли. Когато детето е имало болка при дефекация, следващият път при позив то започва да се стиска и се получава  порочен кръг- задълбочава се затрудненото отделяне на твърдите фекаломи.

Понякога може да има и алергия към някоя от храните, които детето приема. Възможно е след остра чревна инфекция да се породи вторична алергия към храните или към различните подобрители в храните. Това са т.нар. Е-та, които се слагат за вкус, цвят и аромат на храната, или към консервантите, които също така масово се употребяват.

Препоръки за храненето на най-малките

Малките деца лесно развиват вкус към сладкото и соленото, не е хубаво да се прекалява. Наблюдавам обаче и обратната тенденция при младите майки, които се увличат по здравословното хранене. Някои дори напълно изключват сладкото и соленото. Умереният подход е най-добър! Ако детето не е склонно към пълнеене и няма излишни килограми, спокойно храната може да се овкуси така, че да му харесва.

Всяко дете трябва да приема достатъчно плодове и зеленчуци за добра дефекация. Млякото е добре да се намали до 400 мл дневно. Това са две чаши, не повече.

Сладките и шоколадовите неща да се намалят за сметка на прясната храна. Няма толкова значение дали тя е твърда или течна, важно е продуктите да са пресни.

Няки родители, които спазват строга вегетарианска или безглутенова диета, налагат същите првила и на децата си. Препоръчвам въздържане от месо само за деца, които имат проблеми с обмяната на аминокиселините, посочва детският гастроентеролог. По думите на д-р Янева в месото има много полезни за организма вещества – протеини, витамини и  микроелементи. Затова то е нужно на подрастващия организъм.

При деца на вегетариански режим трябва системно да се правят изследвания за нивата на витамин В12, желязото в кръвта и други микроелементи. Нужни са също и строги изчисления за диетата, какво да включва тя.

Лактозна непоносимост при бебета

Смята се, че коликите при бебетата, които са на естествено кърмене  се дължат на известен дефицит на ензима лактаза, необходим за усвояване на  лактозата в майчината кърма, което води до повече газове в червата и по кашави изхождания. От всички животински млека кърмата е най-богата на лактоза.  В 100 мл кърма има 7 грама лактоза. Тя е много необходима за развитието на мозъка, миелинизация на нервите и създаването на връзки в мозъка. Коликите в тези случай могат да се овладеят с прием на ензима лактаза към кърмата.

Обикновено бебетата понасят добре майчиното мляко. Изпражненията ми са по-кашави заради тази незрялост, но след 5-6 месечна възраст само майчиното мляко вече не е достатъчно. Ако се установят проблеми с млечните протеини, може да се приемат хидролизирани млека.

Стресът при децата може да се прояви като болка в стомаха

Голяма част от болките в корема може да са израз на психо-емоционално напрежение. Може да е заради семейни проблеми или напрежение в училище, тормоз от други деца. За да се ориентира майката, добре е да поразпита детето. Ако болката е около пъпа и няма други прояви, по-често е тя е от психо-емоционално естество. Когато малкото сочи горните отдели на епигастриума или долните отдели на корема, вляво или вдясно, може да се търси някаква друга причина, заболяване на определен орган, допълни д-р Янева.

Основен симптом при апендицит е острата болка

При апендицит има силна коремна болка в десния долен квадрат, засилва се от движение. Това състояние се нарича остър корем, наблюдава се не само при апендицит, но и при инвагинация. Може да има и повръщане, някои деца не могат да отделят изпражнения или пък да са с диария. Прегледът от специалист насочва към правилната диагноза. В кръвните изследвания се откриват данни за възпаление. Апендицитът се среща по-често при децата  в предучилищна и училищна възраст. Рядко е при съвсем малки деца, но го има и при тях. В началото няма температура. Едва ако се усложни  с перитонит, се появява и температурата.

Апендицитът се появява внезапно без предизвестие. Болката започва в долния десен квадрат на корема. Придружава се от гадене и повръщане. Симптомите се влошават при дишане и движение, затова болният предпочита да не се движи, заема принудително положение, което го облекчава.

Инвагинацията означава вмъкване на едно черво  в друго. Тя може да се появи при засилена перисталтика от  хранителна алергия и  инфекциозни ентероколити. Типична е за големи бебета на 9-10 месеца, които изпискват изведнъж, имат силни колики и оживена, звучна перисталтика, не отделят изпражнения. Тогава се прави ехография или рентгенография. Състоянието не се среща много често, но трябва да се вземат спешни мерки в рамките на няколко часа, иначе червото може да некротизира.

Д-р Пенка Янева, началник на Отделението по гастроентерология в Специализираната детска болница в София “Проф. Иван Митев”.

Реклама

Exit mobile version