четвъртък, 28 март, 2024
- Реклама -
НачалоНовиниБлизки на жена в мозъчна смърт дариха бъбреците ѝ, спасиха двама

Близки на жена в мозъчна смърт дариха бъбреците ѝ, спасиха двама

Жена на 55 години с прекаран тежък мозъчен кръвоизлив стана донор и спаси живота на двама, които спешно с нуждаеха от бъбречна трансплантация, съобщиха от Министерството на здравеопазването. Информацията за донора е постъпила в Изпълнителната агенция по трансплантация рано сутринта във вторник от УМБАЛ „Проф.д-р Стоян Киркович“-АД, гр. Стара Загора.

Незабавно е задействана системата за реакция при такива ситуации и са експлантирани двата бъбрека. Установено е, че сърцето и черният дроб не са подходящи за трансплантация.

Двете бъбречни трансплантации са извършени вчера в Университетска болница „Лозенец“. Реципиентите са жена на 51 г. от гр. Варна, която е на диализа от 2007 г. и мъж на 55 години от Област Пловдив, който е на диализа от 2009 г. И двамата са били включени в служебния регистър на чакащите на ИАТ.

По данни на екипа, извършил трансплантациите, пациентите са в добро състояние. Възстановителният постоперативен период протича нормално. Това е втората донорска ситуация от началото на годината. Министерство на здравеопазването изразява дълбоката си благодарност към близките на донора за тяхното трудно, но високохуманно решение, благодарение на което могат да бъдат спасени три човешки живота.

СНИМКА: АРХИВ

 

Свързани публикации
- Реклама -

ПОПУЛЯРНИ

НОВИ

- Реклама -