Реклама
Начало Новини Безплатни консултации за наднормено тегло в Пловдив

Безплатни консултации за наднормено тегло в Пловдив

0
д-р Васил Ангелов
Реклама

Безплатни консултации за пациенти с наднормено тегло организира екипът на Центъра за безкръвни операции в болници „Медлайн-Централ Хоспитал“ в Пловдив. Те ще се провеждат от 6 до 31 март в каб. 10 в Медицински център-1, част от лечебната верига. Пациентите, които желаят да се прегледат, трябва да си запишат час на тел: 0888/204-180, каза началникът на центъра д-р Васил Ангелов. На разположение на пациентите ще бъде диетологът д-р Радостина Гайдарова.

Йо-йо ефект се наблюдава често при диети, които сами си предписваме

Решихме да проведем тази кампания, защото нашите наблюдения са, че затлъстяването започва да засяга все по-голяма част от населението и наистина в последните 5-6 години добива епидемичен характер у нас, заяви д-р Ангелов. Той припомни, че никак не са малко хората, които сами се опитват да се отърват от излишните килограми – подлагат се на всякакви диети, в това число и напълно драстични, спортуват, но резултатите са далеч от желаните. Свалят малка част от теглото си, а след това много бързо наваксват изгубеното, защото се задейства йо-йо ефектът.

По време на кампанията, която се организира със съдействие на Ортодоксалния орден на Хоспиталиерите, пациентите ще получат съвети как да се справят с проблема. При по-тежки форми ще им назначим подходяща терапия, защото наднорменото тегло е болест и дава отражение върху всички системи в организма на човек.

Затлъстяването води до метаболитен синдром

Реклама

Излишните килограми не са просто естетичен проблем. Често те са в основата на метаболитния синдром – проблем с обмяната на въглехидратите. Той е комбинация от повишено кръвно (макар и отвреме навреме), повишена кръвна захар, високи триглицериди и нисък добър HDL холестерол. Най-характерният външен белег е коремното затлъстяване. Според статистиката близо половината хора с метаболитен синдром развиват захарен диабет. Само навременните мерки – правилна диета, физичекска активност и при нужда – медикаменти, могат да обърнат процеса от болест към здраве, подчертават специалистите.

Реклама

Exit mobile version