Реклама
Начало Новини Безплатната ваксина срещу рак е при джипито от 1 ноември

Безплатната ваксина срещу рак е при джипито от 1 ноември

0
Реклама

След 1 ноември момичетата на 12 г. ще могат най-после да получат безплатната ваксина срещу рака на маточната шийка при личните си лекари, съобщи министър Десислава Атанасова. Тя е част от националната програма за борба с болестта. България е водеща в ЕС по смъртност от този вид тумори – всеки ден една жена у нас умира с тази диагноза.

Реклама

Имунизацията е безплатна и доброволна, получава се само при съгласие на родителите, допълни Атанасова. У нас са регистрирани и двата използвани в света препарата срещу най-онкогенните типове на човешкия папилома вирус. Доказано е, че те причиняват рака на маточната шийка, заяви д-р Минчо Вичев, зам.-министър на здравеопазването. Той сподели, че в практиката си като гинеколог е срещал доста често жени с това заболяване, за съжаление повечето били в напреднал стадий. И двете ваксини са абсолютно безопасни, доказани в практиката и минали през строги клинични изпитания, допълни д-р Вичев. Досега у нас са направени няколко хиляди ваксини, за които родителите са плащали, и няма нито един докладван случай на сериозни странични ефекти.

Едната ваксина ще се получава на място при джипито след информирано съгласие от страна на родителите, а другата ще се взема с рецепта от най-близката аптека. Джипитата вече разполагат с кодове за отчитане на направените имунизации и с ясни инструкции как става отпускането на безплатните препарати, каза д-р Пламен Цеков, директор на НЗОК. Той допълни, че касата е постигнала 40% отстъпки от цената им при договарянето. Право на безплатните ваксини тази година имат момичетата, родени през 2000 г., уточни д-р Даниела Дариткова, шеф на здравната комисия. Тя се слага на три дози през няколко месеца, но тези, които са започнали сега, ще имат право да довършат курса инжекции дори да навършат 13 г. през това време. Според нея има голям интерес сред родителите към ваксината. Те получавали информационни материали в лекарския кабинет и в училищата.

Ефектът от ваксините ще се види у нас едва след 10-20 г., когато момичетата пораснат и се отчете намаляване на заболеваемостта, каза още д-р Вичев. Целта на националната програма е да бъдат обхванати 85% от 12-годишните момичета. Това прави около 25-30 хил. деца годишно. Англия е сред страните, които са най-близо до тази цел, посочи д-р Вичев. Други страни, където ваксините срещу папилома вирусите се прилага от години, са Франция, Германия, САЩ и Австралия.

Реклама

Exit mobile version