Реклама
Начало Новини Безплатен скрининг за туберкулоза в Пловдив

Безплатен скрининг за туберкулоза в Пловдив

0
УМБАЛ Св. Георги Пловдив
Реклама

Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ “Свети Георги” ЕАД – Пловдив организира безплатен скрининг за риска от туберкулоза от 20 до 24 март. Желаещите да се включат могат да го направят с предварително записване на телефоните: 032/ 60 27 70 и 032/ 60 26 04. А посещенията са от 8:00 до 13:00 часа на бул. Пещерско шосе 66 до Клиниката по инфекциозни болести. 

Безплатните прегледи се организират по повод Световния ден за борба с туберкулозата, затова началникът на отделението д-р Веселин Давчев приканва всички граждани и медици, които имат пациенти със съмнения за туберкулоза, да се възползват от безплатния скрининг.

Допълнителни изследвания при съмнение за туберкулоза

По време на кампанията ще се извърши скрининг на риска за туберкулоза чрез анкета. В същия ден дошлите ще получат консултации, а на съмнителните за туберкулоза ще се осъществят прегледи и допълнителни изследвания.

Реклама

Целта на инициативата е да се повиши обществената информация по отношение на туберкулозата, да се даде възможност на всеки за достъп до здравни услуги, в условия на повишен поток на пристигащи от Украйна.

През последните години кампаниите „Седмица на отворените врати“ са се доказали, като много добра практика за откриване на случаи с туберкулоза и своевременно предприемане на мерки за лечение и прекъсване на веригата за предаване на инфекция.

Диспансеризация на болни от туберкулоза

В Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ Пловдив се извършват профилактична, диагностична, лечебна и консултативна дейност, диспансеризация на болни от туберкулоза, туберкулинова диагностика, рентгенова диагностика на бял дроб, рехабилитация на болни от туберкулоза; учебна и научна дейност.

Отделението е водеща структура в България по изпълнение на дейности по Националните програми за контрол на туберкулоза и по програмите, финансирани от Глобалния фонд по СПИН, туберкулоза и малария.

Източник: УМБАЛ „Свети Георги“, Пловдив

Реклама

Exit mobile version