Реклама
Начало Новини Байпасът е по-добър за диабетиците отколкото стента

Байпасът е по-добър за диабетиците отколкото стента

0
Реклама

За диабетиците байпас е по-добър отколкото поставянето на стент, разкри ново голямо международно проучване, цитирано от немския в. „Ди Велт“. То показва, че 5 г. след интервенцията при пациентите, получили байпас, има по-малко смъртни случаи и нови инфаркти. Сред тях обаче инсултите били по-чести.

В проучването участвали 1900 пациенти от 140 клиники на средна възраст 63 г. При част от болните е поставен байпас, за да се заобиколи мястото на стеснението, а при другите – стент. Това е миниатюрна мрежичка, която се вкарва с катетър до запушения кръвоносен съд и там се раздува, за да отвори стените на артерията. Стентовете имат слой медикаменти, които излъчват, за да предотвратят ново запушване.

Смъртността при байпас е по-ниска

След наблюдение в продължение на 5 г. учените правят следните изводи. Смъртността при байпаса била 10,9%, а при стента – 16,3%. Нов инфаркт претърпели 6% от байпас пациентите и 13,9% от тези със стент. Процентите на инсултите обаче преобладавали в групата с байпас – 5,2 (при стента били 2,4%).

Реклама

Този риск обаче може да се намали още със щадящи оперативни техники, казва проф. Фридрих-Кристиан Рийс, кардиохирург и шеф на центъра за сърдечно-съдови заболявания „Албертина“ в Хамбург. Според него в САЩ, но и в Германияq при операция пациентът често се включвал към машини, които временно заместват сърцето и белия дроб, а за байпаса се изполвали част от собствените вени, свързани с главната артерия. Това обаче криело риск от нея да се отделят парченца плака, които да попаднат в кръвообращението и да стигнат до мозъка.

В нашия център прилагаме в повечето случаи техника, при която изобщо не пипаме главната артерия, казва проф. Рийс. Пациентът се оперира при биещо сърце, а за байпаса се използват артериите на гръдната кост, свързани с коронарните съдове, които неясно защо никога не образували плака. При това лявата артерия на гръдната кост снабдява с кръв предната камера на сърцето. Дясната се вадела напълно, свързвала се с лявата и така кръвоснабдявала задната страна на сърцето. По този начин рискът от последващ инсулт се намалявал почти до нула. Проф. Рийс казва, че вече оперира по този начин 95% от пациентите си.

Защо байпасът е по-подходящ за диабетиците?

При тях съдовите изменения настъпват по-рано и се развиват по-бързо. Стесненията не се появяват на определени места, а често обхващат целия кръвоносен съд от началото до края. Колкото по-голямо е мястото, освободено с помощта на стент, толкова по-голям е рискът отново да се стигне до проблем. Много е важно за байпаса да се използва артерията на гръдната кост. Ако част от вените се приспособи да стане част от артериалната система, присаденият съд започва да се пренастройва. Това обаче повишава риска от ново запушване. Според предишни прочвания след 10 г. само 62% от венозните байпаси са отворени.

Резултатите са публикувани в New England Journal of Medicine.

Свързани теми: Коронарографията е метод за диагностика и лечение

Новости в кардиологията свалят под 7% смъртността от инфаркт

До 5 г. ще има ваксина срещу инфаркт

СНИМКА: АОК

Реклама

Exit mobile version