Реклама
Начало Новини Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни

Аспирин и ибупрофен помагат, когато антибиотиците са безсилни

0
хапче лекарства
Реклама

Изненадващо се оказа, че аспиринът и ибупрофенът могат да помогнат там, където антибиотиците са безсилни. Двата популярни препарата, използвани главно като обезболяващи, се борят успешно с инфекциите, причинени от супербактерии. Австралийски учени открили, че някои противовъзпалителни лекарства имат неочакван страничен ефект – не позволяват на бактериите да се размножават.

Откритието е направено в Университета на Уолонгонг, пише в. „Индипендънт“. Екипът учени там призовава да се обърне специално внимание на противовъзпалителнити и болкоуспокояващи хапчета, които често се предписват при артрит и заболявания на очите. Става дума за нестероидните противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА
Лекари ще лекуват гнева… с аспирин
Защо лекарствата понякога не действат
Болкоуспокояващите пазят от два вида кожен рак
Правила как да пием болкоуспокояващи
Тестват нова терапия срещу рак – червено вино и аспирин
Реклама

Описаните нови свойства на този клас лекарства дават надежда за разработването на нови антибиотици. Експертите демонстрирали, че бромфенак, карпрофен и ведапрофен забавят разпространението на бактериите. Освен това схемата на тяхното въздействие е коренно различна от тази на антибиотиците.

Те се блокирали части на бактериите, известни като протеини за плъзгащо затваряне на ДНК. Тези протеини подобряват процеса на репликация на ДНК. Ако нещо ги блокира, бактериите не могат да се размножават и накрая умират.

Източник: Independent

Реклама

Exit mobile version