Реклама
Начало Новини Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска

Апарати, непознати досега у нас, ще хващат рано тумори в Александровска

0
Реклама

Ранна диагностика на рак, неврологични и други заболявания ще позволи новата апаратура за близо 13 млн. лв., с която ще бъде оборудвана Александровска болница, съобщи директорът й проф. Лъчезар Трайков. Парите са от еврофондовете, а доставката на техниката ще стане до 2013 г. Получаваме нов ядрено-магнитен резонанс от клас, какъвто в България още няма, поясни проф. Трайков. Старият вече бил на 16 г. Новият ще хваща още първите промени в нервните пътища и във функцията на мозъчните клетки – например когато се промени консумацията на кислород.

Ще се вижда и къде раковите клетки активно консумират енергия, допълни доц. Васил Хаджидеков, началник на образната диагностика в болницата. Множествената склероза пък ще се хваща още преди автоимунният процес да е увредил сивото вещество.

Реклама

В Александровска годишно се приемат 32 000 болни и още 150 000 минават на консултация. 8% от тях са с рак. Затова и други от планираните за покупка с европари 26 апарата, ще диагностицират и лекуват тумори. Мултифункционалният холмиум лазер ще е по-добър от сега познатите у нас зелен и червен лазер за откриване и премахване на злокачествени образувания в простатата. Подкрепление ще получат и лабораториите. Там бързо и надеждно ще се изследват патоанатомични проби. Сега пациентите сами пращат биопсиите си за становище в чужбина и чакат отговор по месец-два, коментира проф. Трайков. Той увери, че поръчката на всеки един от апаратите е поръчан след внимателен анализ на нуждите на лечебното заведение. Обслужването на пациентите с новата техника ще е безплатно, увери директорът.

Общо 13 болници ще получат 148 млн. лв. по европейските програми. Здравното министерство е изчислило, че 2 112 000 души ще се облагодетелстват от придобивките в следващите 15 г. Линейните ускорители, които са за лъчелечение на онкоболни, сега са само три в страната, но до 2014 г. ще купим още 11, каза министър Стефан Константинов. Болниците няма да дават пари за тях, а и ремонтите ще са за сметка на МЗ. 300 000 лв. например струвала поправката на електронна тръба за апарата в болница „Св. Георги“ в Пловдив, която била поета от министерството.

Реклама

Exit mobile version